Фото: Офіс президента

"Рамштайн" та візит Зеленського у Брюссель: підсумки 16-ї зустрічі партнерів України

У середу, 11 жовтня, у Брюсселі відбулася шістнадцята зустріч союзників України у форматі "Рамштайн", на якій обговорювалися оборонні потреби ЗСУ та нові пакети допомоги. Вперше до засідання Контактної групи з оборони особисто приєднався український гарант Володимир Зеленський. В рамках візиту президент провів низку зустрічей із партнерами, а союзники оголосили про нові пакети військової допомоги. TrueUA зібрав головні підсумки зустрічі.

Особливості засідання "Рамштайн-16"

Переговори щодо військової підтримки України пройшли в штаб-квартирі НАТО в столиці Бельгії. На захід прибули міністри оборони та військові високопосадовці майже з 50 країн.

Шістнадцяте засідання оборонної коаліції стало першим для американського генерала Чарльза Брауна, який замінив Марка Міллі на посаді голови Об'єднаного комітету начальників штабів США.

Український гарант на полях "Рамштайн-16" провів низку переговорів із партнерами України. Зокрема, Зеленський зустрівся із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, головою Пентагону Ллойдом Остіном, новим командувачем армії США Чарльзом Брауном, прем'ером Бельгії Александером де Кроо.

Яку допомогу отримає Україна

США оголосили про новий пакет допомоги у розмірі 200 мільйонів доларів. До нього увійшли ракети AIM-9 Sidewinder для ППО, боєприпаси для HIMARS, протитанкові ракети TOW, 155-мм і 105-мм снаряди, боєприпаси для стрілецької зброї, фугасні боєприпаси для подолання російських перешкод, обладнання для боротьби з дронами та обладнання для радіоелектронної боротьби. З наданням цього пакету підтримки загальне зобов'язання Америки становитиме 43 мільярди доларів з початку війни.

Данія поставить перші F-16 Україні навесні 2024 року, якщо буде дотримано умови виконання низки технічних умов. Це рішення оголосив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен під час засідання Рамштайн. Очільник Міноборони наголосив, що Данія має чітку мету — передати Україні перші винищувачі у першому кварталі 2024 року. Він звернув увагу, що це залежатиме й від того, як триватиме навчання пілотів і фахівців, які обслуговуватимуть літаки надалі.

Фінляндія виділила новий пакет військової допомоги Україні на 95 мільйонів євро. Країна не розкрила вміст пакета військової допомоги, а також терміни його надання для забезпечення безпечного прибуття допомоги до місця призначення.

Велика Британія анонсувала пакет підтримки на загальну вартість близько 123 мільйонів доларів. Він міститиме обладнання, яке допоможе ЗСУ в розмінуванні, обслуговуванні транспортних засобів. Крім того, анонсовано передачу Британією стаціонарної зенітної установки виробництва MSI Defence Systems — Terrahawk Paladin.

Бельгія оголосила про наміри допомогти Україні у тренуванні військових пілотів на F-16 та обслуговуванні цих літаків. Країна готова постачати Україні ці винищувачі з 2025 року, заявив прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо. За його словами, Бельгія має великий досвід в обслуговуванні F-16 і надаватиме технічне обслуговування літаків, які поставлятимуть Україні, а також забезпечить навчання українського персоналу для подальшого обслуговування винищувачів.

Канада виділила Україні новий пакет оборонної допомоги для ведення бойових дій у холодний період року. Зокрема, до нього увійде зимовий одяг: взуття та термобілизна. Окрім цього, зі складів Збройних сил Канади Україні буде передано: 2000 снарядів калібру 155 мм, 2260 протигазів, 277 500 кг авіаційних бомб та запалів до них, різноманітні боєприпаси калібру 76 мм для флоту, димові боєприпаси (зокрема 955 артилерійських димових снарядів калібру 155 мм і більше 2000 димових боєприпасів для мінометів).

Крім того, Швеція виділить пакет допомоги у 200 млн доларів, у тому числі артилерійські боєприпаси. Болгарія надасть компоненти, які дозволяють Україні посилити свої системи С-300. Франція зобов'язалася надати додаткові установки Ceasar та прискорити їх виробництво, а Іспанія надасть додаткові системи Hawk, допоможе теплим одягом для воїнів та генераторами для підготовки до зими, а також виділить 1,5 млн євро на гуманітарне розмінування.

Норвегія оголосила про виділення фінансової допомоги для розмінування України. Йдеться про 200 мільйонів норвезьких крон (18,5 млн доларів). Також на розмінування українських територій виділили кошти Хорватія та Іспанія.

Литва надасть два зенітно-ракетні комплекси NASAMS, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, а також для зимової кампанії — електрогенератори, армійські похідні ліжка та теплу уніформу.

Німеччина пообіцяла посилити українську систему додатковими ракетами, а також надати танки.

Переговори президента на полях "Рамштайну"

Під час візиту до Брюсселю Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Президент України відзначив його важливу лідерську роль у координації роботи союзників й ухваленні рішень Альянсу на нашу підтримку.

Президент України відзначив налаштованість української сторони на активну роботу зі союзниками для узгодження нової адаптованої Річної національної програми, спрямованої на впровадження в Україні принципів і стандартів НАТО. У цьому контексті він також наголосив на важливості підготовки спільно з Альянсом Дорожньої карти взаємосумісності України з НАТО.

Також на черговій зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" Володимир Зеленський провів переговори з військовим керівництвом Сполучених Штатів Америки. Зокрема, очільник держави поговорив із міністром оборони Сполучених Штатів Ллойдом Остіном і новим головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. Зеленський подякував за непохитність оборонної та політичної підтримки України з боку США.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський на засіданні "Рамштайну" заявив, що Україна повинна стати переможцем у зимовій битві, коли російські загарбники відновлять масовані атаки на об'єкти критичної інфраструктури. Наша держава має для цього відповідні спроможності оборонної промисловості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 20:46