Фото:Freepic

Релігійне свято 18 квітня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У четвер, 18 квітня, за новим церковним календарем християни вшановують святого преподобного Іоана. Він був учнем святого Григорія Декаполіта.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого Іоана

Цей святий — видатна постать в історії християнства. Преподобний Іоан став учнем преподобного Григорія Декаполіта у юному віці. Згодом він прийняв від нього чернечий постриг у Солунському монастирі.

Іоан досяг високої духовної досконалості. Проте коли імператор Лев Вірменин відновив гоніння на православних християн за шанування святих ікон, преподобний Григорій Декаполіт разом з преподобним Іоаном вирушили до Константинополя, щоб захистити свою віру в Христа. Протягом декількох років вони безбоязно захищали православ’я, проповідуючи шанування святих ікон.

Після смерті преподобного Григорія, незабаром помер його учень Іоан. Преподобний Йосиф Піснописець переніс мощі святих Григорія та Іоанна до церкви в ім’я святителя Миколи Чудотворця. Ця святиня стала місцем паломництва.

Що не можна робити у цей день

  • Не дозволено відмовляти в допомозі людям, які цього потребують, тому що можна опинитися на їхньому місці.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.
  • Не можна лаятися та сваритися.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 18.04.2024 12:05