Фото: Twitter Єнса Столтенберга

Стала відома дата офіційного приєднання Фінляндії до НАТО

Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня. Це відбудеться на зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу, що пройде у столиці Бельгії. 

Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив на брифінгу.

Столтенберг підтвердив інформацію про приєднання Фінляндії у вівторок. Надалі Фінляндія братиме участь у всіх зустрічах та діях Альянсу як повноправний член.

"Завтра ми привітаємо Фінляндію як 31-го члена НАТО, що зробить Фінляндію безпечнішою, а наш Альянсу — сильнішим. Ми піднімемо прапор Фінляндії уперше тут, у штабквартирі НАТО", — сказав він.

Столтенберг пояснив, що це відбудеться, оскільки всі 30 країн-членів схвалили протокол про членство Фінляндії.

Цікаво, що 4 квітня — річниця заснування НАТО. Цього дня у 1949 році в Вашингтоні представники 12 країн — США, Британії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії — підписали Північноатлантичний пакт про військово-політичний союз.

Нагадаємо, що Фінляндія та Швеція подали заявки на членство до НАТО ще минулого року після того, як Росія розпочала повномасштабну війну на території України. Усі члени Альянсу, крім Угорщини та Туреччини, ратифікували угоду з Швецією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.04.2023 14:43