Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Таджики масово виїжджають із Росії після теракту в Підмосков’ї, — ЗМІ

Громадяни Таджикистану розпочали масово виїжджати з Росії. Це відбувається після теракту в підмосковному концертному залі у "Крокус Сіт Хол".

Таку інформацію оприлюднила агенція Reuters.

"Ми отримуємо багато дзвінків. Це, найімовірніше, не скарги на утиски, а страх наших громадян, паніка, багато хто хоче виїхати. Ми зараз відстежуємо ситуацію, у нас більше людей приїжджає до Таджикистану, ніж виїжджає", — розповіла журналістам заступниця голови Міністерства праці, міграції та зайнятості Таджикистану Шахноза Нодірі.

Водночас, за інформацією анонімних джерел видання, цього тижня в Таджикистані затримали дев'ять осіб. Їх підозрюють у причетності до масового розстрілу, а також до войовничого ісламістського угруповання "Ісламська держава", яке взяло на себе відповідальність за вчинений теракт.

Міністерство праці, міграції та зайнятості Таджикистану очікує, що відтік мігрантів з Росії виявиться тимчасовим.

Що відомо про стрілянину у ТЦ поблизу Москви

У п'ятницю ввечері, 22 березня, у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" біля Москви почалася стрілянина. Внаслідок інциденту було багато загиблих і поранених.

У торговому центрі на 19:00 був запланований концерт гурту "Пікнік". Незадовго до початку заходу до підмосковного залу увірвалися кілька людей у масках та камуфляжній формі. Вони відкрили вогонь по натовпу, а незабаром після цього в приміщенні розпочалася масштабна пожежа.

Силовики називали інцидент з розстрілом натовпу терактом. На відео видно було щонайменше п'ятеро нападників, але на той момент було невідомо, хто вони та які їхні мотиви.

На місце стрілянини відправили пожежників та щонайменше 50 карет швидкої допомоги. Також над епіцентром загоряння кружляли пожежні вертольоти. У торговому центрі "Крокус Сіті Хол" руйнувалася покрівля, але гасіння вогню не розпочиналося до прибуття спецзагонів.

Водночас російський диктатор Володимир Путін 23 березня заявив, нібито для підозрюваних у теракті підготували "вікно" для переходу кордону з Україною.

Цікаво, що 7 березня про підготовку масштабної атаки на скупчення людей у Москві попередили громадян посольства низки західних країн, зокрема США. Вони закликали громадян уникати великих скупчень людей і не їздити в Росію.

Серед безпосередніх виконавців теракту найбільше було таджиків, однак російська пропаганда вперто проштовхує в інформаційний простір безглузді наративи, що до цього причетна Україна, яка діяла під керівництвом країн Заходу.

Нагадаємо, що керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що країна-агресорка знала про підготовку теракту в Підмосков'ї мінімум з 15 лютого. За його словами, Росія точно мала інформацію, звідки прийдуть бойові групи та через які дві країни вони переміщувались на територію держави-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.03.2024 22:50