Колаж kremen.today

Мобілізація, тарифи на комуналку, доплати пенсіонерам: що зміниться для українців з 1 серпня

У серпні 2023 року на українців чекає низка змін. Вони стосуватимуться різних сфер: мобілізації, пенсій, податків, комунальних послуг та вручення повісток.

Мобілізація, повістки та подовження воєнного стану

Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили ще на 90 діб — до середини листопада. Це означатиме, що військовозобов'язані громадяни й надалі отримуватимуть повістки, а придатних до військової служби за станом здоров'я та тих хто не має відстрочення, призиватимуть до ЗСУ.

Зокрема, змінені правила надання відстрочення щодо догляду за родичами. Раніше  право на відстрочення мали громадяни, чиї дружини, один із батьків або батьків дружини (подружжя) мають інвалідність I або II групи. Тепер відстрочка надається лише у тому випадку, якщо у сім'ї військовозобов'язаного немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

З кінця червня набув чинності закон, який передбачає, що військовослужбовці строкової служби можуть добровільно стати мобілізованими. 

Згідно з наявною інформацією, також змінені умови бронювання військовозобов'язаних працівників. Розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані. Зокрема, встановлено чіткі терміни розгляду державними органами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.

У серпні видаватимуть три види повісток:

  • повістку для уточнення даних;
  • повістку на проходження військово-лікарської комісії;
  • мобілізаційне розпорядження.

Повертаються довоєнні податки

З серпня зміни торкнуться і податків. Так, повернення довоєнних податків є однією з основних вимог МВФ у межах Меморандуму нової Моніторингової програми для України (PMB).

Варто відзначити, що з початком війни в Україні була скасована обов'язкова сплата ЄСВ для ФОПів першої та другої груп. З 1 серпня 2023 року обов'язкові платежі повертаються.

Зокрема, ФОПи третьої групи та юридичні особи більше не зможуть сплачувати Єдиний податок у розмірі 2% від суми доходу. ФОПи можуть самостійно обрати за якою ставкою платити податки, заяву потрібно подати до серпня. Якщо вони цього не зроблять, їх автоматично переведуть на ту податкову ставку, на якій вони перебували до війни. Якщо ФОП зареєстрований під час війни та підприємець платив ставку у 2%, його автоматично перекине до платників Єдиного податку зі ставкою у 5%.

Підприємці, які працюють на прифронтових територіях та територіях можливих бойових дій, сплачувати ЄСВ та Єдиний податок можуть добровільно.

Одноразові доплати громадянам

У серпні ветерани війни й жертви нацистських переслідувань, ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих отримають одноразову доплату до Дня незалежності України. Також грошові надбавки отримають пенсіонери з інвалідністю.

Виплати переселенцям

З 1 серпня 2023 року будуть автоматично подовжені виплати внутрішньо переміщеним особам, які отримують їх зараз. Допомогу переселенцям, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами, виплачуватимуть для осіб з інвалідністю та дітей. Розмірі виплат — три тисячі гривень, для інших осіб — дві тисячі гривень. Ці кошти вони отримуватимуть до кінця поточного року.

Кому з ВПО не продовжуватимуть платити допомогу

Виплати не продовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально (обгрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Так, з 1 вересня 2023 року соціальні виплати буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної Постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менш як п'ять років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більш як 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї.

Що зміниться в комунальних тарифах від 1 серпня

З серпня 2023 року українці за світло продовжуватимуть платити за тарифами, які зросли від 1 червня 2023 року — не 1,44 і 1,68 гривні за кіловат, а за єдиним тарифом — 2,64 гривні. За словами представників НКРЕКП, в майбутньому українцям варто очікувати ціну близько 5,5 гривні за кіловат-годину.

Ціна на газ для українців залишатиметься незмінною. До 30 квітня 2024 року газ для населення від ГК "Нафтогаз України" становитиме 7,96 грн за кубічний метр (з ПДВ).

Зокрема, очікуваного підвищення тарифів на воду не буде. У липні в Україні мали зрости тарифи на постачання та відведення води. Але після заяви Володимира Зеленського Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала власне рішення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що деякі українці, які отримують пенсії та соцвиплати на карти "Ощадбанку", можуть залишитися без коштів. Все тому, що після закінчення COVID-пандемії в Україні цей банк з 1 вересня відновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соцдопомоги серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У разі її непроходження виплату коштів буде зупинено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.08.2023 05:40