Фото ілюстративне зі соцмереж

У Латвії планують відмовитися від російської мови як другої іноземної у школах

У вівторок, 23 квітня, уряд Латвії планує ухвалити рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в загальній освіті. Натомість пропонується вивчення однієї з офіційних мов Європейського Союзу або країн-членів Європейської економічної зони.

Про це повідомив Delfi. Журналісти зазначили, що зараз латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну мову від початку навчання, а другу іноземну мову розпочинають вивчати з кінця початкової школи.

Теоретично діти можуть вивчати французьку, німецьку й інші мови як другу іноземну, але на практиці найчастіше викладається російська мова, оскільки в школах не вистачає вчителів інших мов.

За інформацією Міністерства освіти та науки, російська мова викладається як друга іноземна майже в половині латвійських шкіл. У деяких навчальних закладах альтернативи російській мові не пропонується.

Зміни передбачають, що з 2026-2027 років школи мають поступово пропонувати учням як другу іноземну мову на рівні основної освіти одну з офіційних мов Європейського Союзу або країн-членів Європейської економічної зони, або іноземну мову, що регулюється міжурядовими угодами про освіту. Російська мова не входить до цього переліку.

Під час публічного обговорення уряд отримав багато заперечень від приватних осіб проти плану міністерства. Протягом двох тижнів від приватних осіб і представників різних асоціацій надійшло понад 300 звернень, більшість з яких спрямована проти поступової відмови від російської мови як другої іноземної в основній школі. Основні причини незгоди зводяться до того, що діти не повинні бути обмежені у вивченні рідної мови та повинні самі вирішувати, яку мову їм вивчати. Також наголошується, що відмова від російської з політичних причин неприпустима.

Нагадаємо, що 2 квітня латвійський уряд ухвалив рішення безкоштовно передати Україні 12 автомобілів. Їх конфіскували під час оперативних заходів у місцевих нетверезих водіїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.04.2024 23:54