Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Швейцарії озвучили суму, на яку заморозили російських активів

Швейцарія заморозила російських активів на суму 13 мільярдів швейцарських франків (13,3 мільярда євро). Усі вони зараз у цій країні, зокрема, понад сім мільярдів франків резервів і активів центрального банку Росії.

Про це повідомив Bloomberg. Журналісти зазначили, що державний секретаріат з економічних питань Швейцарії поінформував, що 2023 року відомство заморозило фінансових активів ще на 580 мільйонів франків, а також два об'єкти нерухомості після власних розслідувань та детальних роз'яснень банків, йдеться в заяві.

Загалом швейцарська влада заморозила 17 об'єктів нерухомості, а також розкішні автомобілі, витвори мистецтва та меблі.

Загальна вартість приватних активів, заморожених станом на кінець 2023 року складала 5,8 мільярда франків. Це менше, ніж 2022 року, та відображає втрати під час оцінки. Заморожені активи центрального банку — 7,24 мільярда франків.

У заяві відомства також йдеться, що "зобов'язання звітувати про ці резерви й активи на щоквартальній основі залишається в силі".

На запитання під час прес-конференції, чи всі російські активи, які мають заблокувати, згідно з чинним законодавством, вже знайшли, керівник відділу санкцій Саймон Плусс відповів, що йому "важко уявити, що відбудуться ще якісь серйозні зміни".

"Основна частина заблокованих активів фактично вже заморожена протягом двох років", — додав він.

Раніше нижня палата парламенту Швейцарії не підтримала пропозицію про приєднання країни до міжнародної робочої групи REPO, яка відстежує та арештовує активи російських олігархів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Робочу групу REPO створили в березні 2022 року країни G7, Європейський Союз і Австралія. Відтоді до неї не приєдналася жодна інша країна.

Нагадаємо, в січні міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що його країна підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів та передання їх Україні. Але для цього, ймовірно, потрібно провести референдум.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.04.2024 19:50