Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Україна передала на розгляд Єврокомісії план для Ukraine Facility: які реформи має втілити Київ за 4 роки

У середу, 20 березня, у Брюсселі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Посадовець передав план для Ukraine Facility, затверджений урядом нашої держави, для подальшого розгляду.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Що таке план для Ukraine Facility

План дій для Ukraine Facility — стратегічний документ, розроблений разом із Єврокомісією. Він містить опис реформ у різних сферах, які спрямовані на забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання нашої країни, її відновлення, а також підготовку до набуття членства в ЄС. 

Перелік реформ, передбачених цим документом, не є вичерпним. План передбачає майже 70 напрямків реформ, зокрема, структурні реформи в державному секторі, низку економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва тощо.

"Очікуємо, що у квітні він буде схвалений комітетом країн-членів ЄС. Після цього новий інструмент фінансування остаточно набере чинності", — підкреслив Шмигаль.

Посадовець нагадав, що Ukraine Facility передбачає допомогу 50 мільярда євро на чотири роки. Це як і бюджетна підтримка України, так і фінанси на здійснення різноманітних реформ та стимулювання капіталовкладень в українську економіку.

Шмигаль також повідомив, що сьогодні мають надійти 4,5 мільярда євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility.

"Україна надзвичайно вдячна Єврокомісії та особисто пані президенту Урсулі фон дер Ляєн за відкриття так званого перехідного фінансування. Це шість мільярдів євро, які ми отримуємо двома траншами. Перший платіж обсягом 4,5 мільярда євро очікуємо вже сьогодні. Другий транш обсягом 1,5 мільярда євро буде отриманий у квітні", — підкреслив прем'єр.

За даними Forbes реформи, які Київ має виконати протягом наступних чотирьох років, охоплять 15 галузей. Зокрема, це:

  1. Реформа державного управління.
  2. Управління державними фінансами.
  3. Судова реформа.
  4. Боротьба з корупцією та відмиванням грошей.
  5. Фінансові ринки.
  6. Управління державними активами.
  7. Людський капітал.
  8. Бізнес-середовище.
  9. Децентралізація та регіональна політика.
  10. Енергетичний сектор.
  11. Транспорт.
  12. Агропродовольчий сектор.
  13. Корисні копалини.
  14. Цифрова трансформація.
  15. Зелений перехід та охорона довкілля.

Нагадаємо, 12 березня Єврокомісія затвердила переговорну рамку про вступ України до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.03.2024 16:37