Фото ілюстративне зі соцмереж

Україна та Данія підписали важливий меморандум: що передбачає документ про співпрацю

У вівторок, 23 квітня Україна та Данія підписали меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови нашої держави. Угода передбачає надання Києву 380 мільйонів євро для підтримки критичної інфраструктури, що використовує відновлювальну енергетику.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України. 

"Україна та Данія уклали меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України. Цей документ передбачає виділення данським урядом близько 40 мільйонів євро на підтримку приватного сектору, який бере участь у відбудові України, а також 380 мільйонів євро для підтримки критичної інфраструктури, що використовує відновлювальну енергетику", — зазначили в відомстві.

Дану угоду 23 квітня підписали перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко та міністр підприємництва Данії Мортен Бедскоу. 

Фото: Міністерство фінансів України

Фото: Міністерство фінансів України

"Хочу подякувати уряду Данії за підтримку відбудови та стійкості України. Ми бачимо необхідність подальшого зміцнення комерційних зв’язків між данським та українським бізнесом для підтримки української економіки та бізнес-спільноти. Підписаний нами меморандум передбачає співпрацю з приватним сектором через створений механізм Ukraine Facility з системою позик і гарантій у рамках Експортно-інвестиційного фонду Данії (EIFO), який є частиною Дансько-українського фонду, спрямованого на зниження фінансових ризиків, з якими стикаються компанії, що беруть участь у відбудові України", — пояснила Свириденко.

Згідно з документом уряд Данії спрямує нове фінансування до EIFO, сприяючи новим інвестиційним можливостям у розмірі щонайменше 300 мільйонів данських крон (приблизно 40 мільйонів євро). Таким чином загальний пакет фонду становитиме 170 мільйонів євро.

Також сторони сприятимуть діалогу між данськими фондами та відповідними українськими партнерами для підтримки подальшої співпраці щодо відбудови України.

"Боротьба України за свободу — це і наша боротьба за свободу. Підтримка вашої країни має продовжуватися. І данський бізнес вже неодноразово показав, з чого він зроблений. Ми не повинні дозволити атакам Путіна стати на заваді інвестиціям у відбудову вільної України. Наша співпраця на сьогодні вже є плідною, але тепер ми зробимо її ще міцнішою, завдяки чому данські знання та інновації зможуть принести користь українцям і допомогти вам відновити свою країну", — підкреслив Бедскоу.

Данія та Україна також посилять співробітництво у сфері суднобудування, розвитку та реконструкції морської портової інфраструктури. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Данія першою у світі закупить озброєння та військову техніку для Збройних сил України в українських виробників. Країна виділила на це 28,5 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.04.2024 20:35