Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Заборонені прийоми рашистів: окупанти все частіше використовують хімічну зброю, — ЗМІ

Російські загарбники все частіше застосовують токсичні речовини на полі бою. Понад 500 українських військових зверталися за медичною допомогою після такого хімічного впливу. Щонайменше один солдат загинув, задихнувшись сльозогінним газом.

Статтю на таку тему опублікував Reuters. Журналісти агенції зазначили: українські військові та медики заявляють, що Росія все частіше незаконно застосовує сльозогінний газ на фронті, попри те, що він є забороненим до використання в бою відповідно до міжнародної Конвенції про заборону хімічної зброї.

Росія, за словами українських військових, активізувала незаконне використання сльозогінного газу для того, щоби розчистити окопи.

"Це як перцевий балончик, від нього сльозяться очі. Він не смертельний, але заважає та вибиває з колії. Дуже важко виконувати свої обов'язки після того, як ви вдихнули його", — розповів Reuters український піхотинець із позивним "Промінь" про напад, який, за його словами, стався у січні.

Він уточнив, що гранату з цим газом в окоп скинув російський безпілотник.

Виконувач обов'язків начальника військ атомного, біологічного та хімічного захисту України Сергій Пахомов заявив, що Київ зафіксував близько 900 випадків застосування Росією засобів боротьби з масовими заворушеннями (сльозогінний газ) за останні шість місяців. Загалом із моменту повномасштабного російського вторгнення на територію України зафіксовано близько 1 400 таких випадків.

"Росія в основному використовувала ручні гранати К-51, VOH і RH-VO, заряджені CS, CN та іншими газами", — зазначив Пахомов.

Він уточнив, що 500 українських військовослужбовців звернулися за медичною допомогою після впливу токсичних речовин на полі бою, і щонайменше один солдат загинув, задихнувшись сльозогінним газом.

Засоби боротьби з масовими заворушеннями, такі як сльозогінний газ, заборонені на полі бою міжнародною Конвенцією про заборону хімічної зброї, яку, серед інших, підписали Росія та Україна.

Нагадаємо, в лютому українські військові розповідали, що в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" противник дедалі частіше вчиняє хімічні атаки. Зокрема, за добу 8 лютого росіяни здійснили шість скидів із БпЛА боєприпасів із хімічною речовиною сльозогінно-задушливої дії хлорпікрин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.04.2024 11:45