Фото: dev.ua

Чи шукатимуть ТЦК ухилянтів за кордоном: роз'яснення посла

Станом на сьогодні не передбачається роздача повісток за кордоном. Водночас Міністерство закордонних справ очікує розʼяснення Міноборони щодо виконання положень нового закону про мобілізацію.

Таку заяву зробив  Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Польща Василь Зварич, пише ТСН.

Він, зокрема розповів деякі нові подробиці на тлі новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українських громадян, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись.

"Міністерство закордонних справ очікує розʼяснення Міноборони щодо виконання положень нового Закону. Проте, на сьогодні можна сказати, що принаймні станом на зараз не передбачається роздача повісток за кордоном. Загальна концепція Сил оборони — верифікувати усіх військовозобов'язаних, зрозуміти, скільки їх і де вони взагалі є", — сказав він.

Зварич також наголосив, що наразі не передбачається того, що поза межами України територіальні центри комплектування будуть здійснювати оповіщення українців.

Нагадаємо, 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступить в дію через місяць. 

Варто зазначити, що Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. При цьому норму про демобілізацію виключено з документа.

Додамо, що недавно в The New York Times з’явилася стаття про те, що в Україні демографічна криза загрожує мобілізації. Чоловіки віком від 18 до 30 років — це представники найменш численного покоління за всю історію незалежності країни.

Раніше народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що українцям, які перебувають за кордоном не вручатимуть повістки під час оновлення військово-облікових даних для отримання консульських послуг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.04.2024 13:21