Фото: МЗС України

Україна відкрила ще одне посольство в африканській країні

У понеділок, 15 квітня, посольство України розпочало роботу в Республіці Мозамбік. Під час зустрічі було обговорено ряд важливих питань, зокрема, війну з Російською Федерацією.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ.

За даними МЗС, 15 квітня спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх у рамках турне країнами Африки здійснив робочий візит до міста Мапуту з метою участі в офіційному відкритті посольства України у Республіці Мозамбік. 

На заході були присутні представники уряду, бізнесу, громадськості Мозамбіку, української діаспори, члени акредитованого в Мапуту дипломатичного корпусу та журналісти.

"Республіка Мозамбік є важливим партнером України на Африканському континенті. Саме тому рішення України про відкриття Посольства в Мапуту є доказом рішучості нашої держави активізувати двосторонню співпрацю. Україна прагне відкрити нову сторінку у відносинах з Мозамбіком, яка базуватиметься на наших спільних прагненнях до миру, безпеки та процвітання", — сказав Максим Субх.

Своєю чергою заступник міністра юстиції з конституційних і релігійних питань Мозамбіку Філімау Суазе зазначив, що "відкриття української дипломатичної місії є важливим етапом у розвитку мозамбіцько-українських відносин, який дозволить надати нового імпульсу двосторонній співпраці у сферах, що становлять взаємний інтерес".

Сторони обговорили агресію РФ

У ході окремої зустрічі з міністеркою закордонних справ та співробітництва Мозамбіку Веронікою Макамо, Максим Субх детально поінформував співрозмовницю про не припинювану збройну агресію РФ проти України, масовані ракетні атаки Росії на енергетичну та промислову інфраструктуру України, а також зусилля українського народу та Збройних сил України, спрямовані на захист суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. 

Також окрему увагу сторони приділили підготовці до проведення інавгураційного Глобального саміту миру у Швейцарії. Мозамбіцькій стороні було передано усне запрошення взяти участь у згаданому міжнародному заході.

Під час бесіди спецпредставник підкреслив, що Україна є та залишатиметься надійним гарантом продовольчої безпеки для Африканського континенту, попри безперервну російську збройну агресію. Вероніці Макамо був також вручений лист міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, в якому зокрема міститься запрошення главі МЗС Республіки Мозамбік відвідати Україну з офіційним візитом.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року Україна започаткувала діяльність українського посольства в Аккрі, столиці Гани. Відкриття нової дипломатичної установи відбулося на виконання доручення президента України Володимира Зеленського щодо розширення дипломатичної присутності в Африці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 20:44