Обкладинка фільму "20 днів у Маріуполі"

"20 днів у Маріуполі": де подивитися український фільм, який отримав премію "Оскар"

Українська стрічка "20 днів у Маріуполі", режисером якої є Мстислав Чернов, отримала "Оскар 2024" в номінації "Найкращий документальний повнометражний фільм". 

Де подивитися стрічку "20 днів у Маріуполі" та що відомо про документальний фільм — у матеріалі TrueUa.

Фільм "20 днів у Маріуполі": що відомо про стрічку

Фільм було створено 2023 року у співпраці Associated Press та Frontline, а прем'єра відбулася 21 січня 2023 року на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance, де він потрапив до конкурсної програми "Світове документальне кіно" і отримав Приз глядачів. 

Над стрічкою працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією українського міста — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Також у 2024 році їм присвоїли Шевченківську премію.

Фільм розповідає про перші тижні бойових дій в оточеному Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. Журналісти перебували в місті 20 днів у лютому та березні 2022 року. За цей час їм вдалося задокументувати страшні злочини російських окупантів — бомбардування житлових кварталів, руйнування, жертви серед цивільного населення, копання масових могил тощо. Фільм показує життя звичайних маріупольців під час початку широкомасштабної війни Росії проти України.

Під обстрілами та страхом смерті, вони вивозили відзнятий матеріал з окупованого міста. Але завдяки їхнім репортажам світ дізнавався правду про цю трагедію та про те, що насправді відбувалося у Маріуполі.

"Не можна змінити історію, але ми всі зараз можемо зробити так, щоб виправити її, і зробити так, щоб правда перемогла, щоб загиблих жителів Маріуполя і його захисників ніколи не забули. Адже кіно формує спогади, а спогади — історію", — заявив режисер фільму Мстислав Чернов, коли отримував нагороду.

Фільм "20 днів у Маріуполі": де подивитися

Подивитися фільм 20 днів у Маріуполі (20 Days in Mariupol) можна у кінотеатрі "Жовтень" у Києві. Розклад сеансів можна дізнатись за посиланням. Стрічка доступна не лише у кінотеатрах. Також фільм можна переглянути онлайн на американській платформі YouTube. В Україні, на жаль, він не доступний.

Нагадаємо, що на право представити Україну на премії "Оскар" претендувало п'ять фільмів. "Оскар" — це найпрестижніша нагорода в кінематографі США та щорічний приз із багатьма номінаціями. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 11.03.2024 19:55