Фото: Shutterstock

92% за два місяці. Що відбувається з державним бюджетом Росії на 2024 рік

З початку 2024 року Російська Федерація фактично живе в умовах воєнного бюджету. Цей державний бюджет правильніше було б назвати кошторисом тоталітарної держави. Та на сьогодні це не головна проблема путінської держави, бо Радянський Союз роками жив у таких умовах.

Скільки Росія планує витратити на соціалку і війну

Для початку відзначимо деякі цифри федерального бюджету країни-агресора на 2024 рік. Уся розхідна частина російського кошторису на поточний рік становить 36,7 трильйона рублів. З них на війну та усі військові потреби заплановано витратити 10,7 трильйона. Порівняно із 2023 роком рівень військових витрат серйозно зріс — тоді було заплановано 6,4 трильйона.

Та на цьому "тоталітарна частина федерального бюджету не завершується. Бо є ще витрати на силові структури — фактично на репресивну машину на чолі з Федеральною службою безпеки. Машину, яка буде утримувати у покорі російське суспільство. На силовиків Путін наказав виділити 3,5 трильйона.

Загальна сума витрат на потреби військово-силового блоку у 2024 році становитиме 14,2 трильйона рублів, що у відсотках наближається до 40% від загальної суми держбюджету. Для порівняння — на соціальну складову Кремль планує витратити удвічі менше, що автоматично зріже фінансування низки проектів, на кшталт придбання квартир для сиріт.

Уже бюджет війни чи ще ні?

Отже, з одного боку можна назвати федеральний бюджет Росії на 2024 рік — бюджетом війни. Втім, з іншого боку, це не зовсім коректно, адже військові трати РФ зараз становлять 6% від ВВП. У Радянському Союзі, без гарячих воєн, цей показник досягав 10-12%. Тож нібито до критичної, "радянської" межі Російська Федерація ще не дотягнулася. Та є й інші нюанси, про які варто зазначити.

За два перші місяці показник дефіциту федерального бюджету сягнув 92% від запланованого на увесь 2024 рік. Тобто за січень-лютий Росія фактично вичерпала усі можливості для фінансового варіювання. Цьому є два пояснення. По-перше, у цю частину видатків увійшли деякі витрати ще з 2023 року, їхнє фінансування просто перекинули в рік 2024-й (класичне життя в борг). По-друге, у лютому держава авансом профінансувала підприємства військово-промислового комплексу.

Торік російська влада зробила такий же крок — тільки ще у січні. Цього разу на це Кремль пішов у лютому. Авансове фінансування ВПК в нинішніх російських умовах є цілком логічним кроком. Бо ця галузь, з одного боку, є державною (у всіх сенсах — тобто там не діють ринкові механізми, фактично це залишок радянської адміністративно-командної, планової системи), а з іншого — зараз фактично не працює на експорт. І через те, що потрібно відправляти техніку на фронти війни, і через побоювання закордонних партнерів потрапити під санкції, і через невдалі результати російської військової техніки у бойових умовах, що теж не додає популярності продукції російського ВПК.

Фонд національного добробуту закінчується

Звідки ж Кремль братиме гроші на цьогорічний державний бюджет Росії? Є два цікаві пункти, на яких варто зупинитися окремо. Це Фонд національного добробуту (ФНД) РФ, заснований на початку 2008 року. У ньому акумулювалися кошти, зароблені під час періоду нафтових надприбутків. Надалі їх планувалося витрачати на певні національні проекти, але, як бачимо, цим проектом після 24 лютого 2022 року стала війна.

Так от, тільки за 2023 рік із ліквідної частини ФНД, тобто з такої частини, яку можна вийняти з Фонду і витратити (є ще неліквідна, яка інвестована у ті чи інші проекти, але вона зараз майже не приносить прибутку, бо витрачається на дотування великих державних компаній, що потрапили під західні санкції) — було витрачено на поточні потреби, перш за все, на війну, близько 4 трильйонів рублів.

Після цього, на початок 2024 року, у ліквідній частині ФНД залишилося 5 трильйонів. Прем’єр-міністр Російської Федерації Михайло Мішустін заявив, що за 2024-й звідти планують взяти менш як 2 трильйони, а 2025-го не братимуть взагалі, але ціна словам кремлівських топ-менеджерів всім відома.

Тобто фактично зараз Росія проїдає нафтові надприбутки, отримані до початку повномасштабної війни. Та, крім цих минулих нафтових грошей, є і поточні нафтові гроші. І з ними окрема ситуація.

Нафтова галузь не витягує. І це ще без дронових атак...

У держбюджеті-2024 Кремль запланував щомісячно заробляти 959 мільярдів рублів. У січні фактичний рівень доходів склав 675 мільярдів — тобто майже на третину менше від плану. У лютому показник майже зрівнявся із плановим — 946 мільярдів.

Тут варто згадати, що саме у цей момент, коли нафтова галузь Росії почала давати доходи на запланованому у державному бюджеті рівні — українські дрони почали масово й одночасно атакувати російські нафтопереробні заводи. За перші кілька днів березневих атак рівень роботи російських НПЗ упав на 12%, що серйозно вдарить по бюджетних планах РФ.

Є ще й не нафтогазова частина доходів держбюджету. Але тут навіть без атак українських дронів ситуація серйозніша. Так, плановою місячною межею було визначено 1,96 трильйона рублів. У січні фактичний рівень доходів склав 1,72 трильйона, а у лютому навіть трохи менше — 1,68 трильйона.

Одним словом, державний бюджет Російської Федерації, попри усі заяви Володимира Путіна про успішне подолання західних санкцій, має дуже серйозні проблеми. І усі незалежні економічні експерти, які ще залишилися в російському інформаційному просторі, вважають, що у нинішніх умовах (це, до речі, ще без врахування українських атак на НПЗ), вважають, що у такому режимі роботи російська економіка — перш за все військова, яка не приносить жодного прибутку, а працює зараз фактично лише на війну — пропрацює дуже недовго. А от скільки саме — кілька років чи кілька місяців — світ побачить уже по факту. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 19.03.2024 10:00