Роман Абрамович. Джерело: росЗМІ

Абрамович організовував великий обмін між Росією, США та Європою: у списку був Навальний, — ЗМІ

У межах резонансного обміну між Росією, США та Європою могли звільнити опозиціонера Олексія Навального. Над цим працював російський олігарх Роман Абрамович, який брав участь у переговорах щодо цього.

Таку інформацію оприлюднив CNN. За даними джерел видання, переговори тягнулися впродовж двох років, але останні декілька місяців вони отримали прискорення. У процесі також брала участь колишній держсекретар США Гілларі Клінтон.

Джерела, близькі до Абрамовича, який перебуває під санкціями Заходу та більшість часу проводить в Об'єднаних Арабських Еміратах, розповіли, що олігарх зустрівся з офіційним представником США. В рамках обміну мали обміняти сім осіб.

Журналісти CNN дізналися, що Абрамович їздив до Москви на зустріч із керівництвом Кремля. Коли саме це відбувалося, видання не встановило. Але російські ЗМІ повідомляли, що олігарх зустрічався з російським диктатором Володимиром Путіним за декілька годин до того, як стало відомо про смерть Навального.

Помічник Навального Марія Пєвчих заявила, що Абрамович брав участь у розробці угоди та "доставив пропозицію про обмін Навального" до Кремля. За її словами, олігарх був неформальним учасник переговорів у спілкуванні з американськими та європейськими офіційними особами.

Медійники також наголосили, що влітку 2022 року на фестивалі Aspen Ideas у Колорадо до Гілларі Клінтон звернувся Христо Грозєв, який декілька років працював із командою Навального. За його словами, Клінтон погодилася звернутися до адміністрації Байдена щодо ідеї обміняти Навального на росіянина, пов'язаного з ФСБ, якого засудили за вбивство в Берліні. Також обговорювали можливість обміну російського торговця зброєю Віктора Бута.

Марія Пєвчих підтвердила цю інформацію частково. За її словами, Путіну також запропонували обміняти кілера та співробітника ФСБ Вадима Красикова на двох громадян США та Навального. Крім того, могли обміняти американського журналіста Евана Гершковича й американця Пола Велана, а в Росію міг повернутися шпигун Сергій Черкасов.

Нагадаємо, що в грудні російський мільярдер Роман Абрамович програв судовий процес щодо скасування санкцій, які наклав на нього Європейський Союз після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Суд ЄС залишив ці обмеження в силі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.03.2024 11:31