Фото: Facebook-сторінка Рустема Умєрова

Артсистеми, F-16 та багато іншого: Умєров підбив підсумки сьогоднішнього "Рамштайну"

У середу, 14 лютого, на засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") союзники обговорили низку важливих питань, які посилять безпеку нашої держави. Йшлося, зокрема, про посилення протиповітряної оборони, дронів і артилерійських систем.

Відповідне повідомлення у Facebook опублікував міністр оборони України Рустем Умєров. Він наголосив, що  союзники сьогодні провели плідні перемовини в рамках Коаліції спроможностей.

Протиповітряна оборона

Умєров заявив, що Україна посилює протиповітряну оборону, як системами, так і ракетами до них. 

"Офіційно почала роботу коаліція Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони. 15 країн вже приєднались. Вдячний Німеччині, Франції та США за лідерство", — заявив міністр.

Артилерійські системи, снаряди та F-16

Посадовець запевнив, що артсистеми та снаряди на порядку денному, зокрема, спільне виробництво. 

"Працюємо над цим, вже є результати", — заявив він.

Також Умєров прокоментував процес надання Україні винищувачів F-16. 

"Йдемо за графіком у рамках всіх домовленостей з партнерами. Дрони. Буде більше", — запевнив міністр.

Безпілотники та розмінування

"Посилюємо взаємодію з партнерами в питанні безпілотних систем. Сьогодні офіційно запустили роботу Коаліції дронів. Вже вісім країн приєднались — Швеція, Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди, Латвія. Вдячний Латвії за лідерство", — йдеться у заяві Умєрова.

Міністр також наголосив, що 20 країн офіційно приєднались до проекту розмінування Україн. Умєров висловив подяку Литві за лідерство.  

"Окрема подяка Сполученим Штатам та міністру оборони Ллойду Остіну, який головував на засіданні. Підтримка партнерів є. Працюємо, щоб вибити росіян з наших територій — як на землі, так і в морі та на небі", — додав Рустем Умєров.

Раніше повідомлялось, що 14 лютого держави-учасниці ІТ-коаліції завершили підписання Угоди про співпрацю. Учасниками стали Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди та Україна.

Нагадаємо, за даними литовського міноборони, українська коаліція з розмінування, створена Литвою, набуває чітких форм: Литва та ще 20 країн 14 лютого підписали протокол про наміри створення коаліції в Брюсселі. Вільнюс очолить коаліцію з розмінування разом з Ісландією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 21:14