Фото: depositfotos

Десять держав ІТ-коаліції підписали угоду про співпрацю: хто туди увійшов

У середу, 14 лютого, держави-учасниці ІТ-коаліції завершили підписання Угоди про співпрацю. Учасниками стали Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди та Україна. 

Про це йдеться у повідомленні українського Міноборони на сторінці у Facebook.

У відомстві наголошують, що це перша така угода у межах коаліцій спроможностей. Окрім того, Велика Британія завершила процес приєднання до ІТ-коаліції шляхом підписання Декларації про наміри.

"Я впевнений, що нам вдасться залучити ще більше партнерів для цифровізації нашого війська", — відреагував на підписання угоди міністр оборони України Рустем Умєров.

В оборонному відомстві також підкреслили, що угода закріплює прагнення держав-учасниць надавати допомогу Україні протягом наступних шести років з метою розбудови взаємосумісної ІТ-інфраструктури Міністерства оборони та Сил оборони України. 

"Завдяки коаліції ми зможемо обмінюватися досвідом щодо застосування інноваційних технологій та робити спільні проєкти. IT-коаліція — це потужний і ефективний майданчик для нашої взаємодії", — заявила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Раніше повідомлялось, що українська коаліція з розмінування, створена Литвою, набуває чітких форм: Литва та ще 20 країн 14 лютого підписали протокол про наміри створення коаліції в Брюсселі. Вільнюс очолить коаліцію з розмінування разом з Ісландією.

Нагадаємо, у середу, 14 лютого, Контактна група з оборони України під керівництвом США збереться у штаб-квартирі НАТО, щоб обговорити ситуацію на місцях та нагальні потреби України. У четвер міністри оборони обговорять шляхи подальшого зміцнення стримування та оборони НАТО, після чого відбудеться засідання Ради Україна-НАТО за участю міністра оборони України Рустема Умєрова.

Востаннє союзники України зустрілися у форматі "Рамштайн" 23 січня. У засіданні взяли участь близько 50 країни. На ньому обговорювали довгострокові потреби України. За результатами засідання Німеччина заявила, що передасть Україні списані багатоцільові військові гелікоптери Sea King Mk41, а Канада під час 18-го "Рамштайну" оголосила про новий пакет військової допомоги Києву та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 20:48