Фото: pollawlife.com.ua

До гарантій для України від G7 приєднались країни Північної Європи: перелік

Країни Північної Європи вирішили підтримати декларацію щодо гарантій безпеки для України, яку сьогодні погодили лідери "Великої сімки". Йдеться про Швецію, Данію, Ісландію, Норвегію та Фінляндію.

Про це йдеться у загальній заяві країн.

"Ми зобов'язуємось продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. З цією метою ми вітаємо Спільну декларацію G7 про підтримку України. Разом із партнерами ми маємо намір спиратися на рамки зобов'язань та домовленостей — з урахуванням широкого спектра потреб", — вказано у заяві.

Також лідери п'яти країн Північної Європи пообіцяли надавати Україні сучасну військову техніку та підтримувати ініціативи щодо навчання українських солдатів. Це повинно забезпечити довгострокову безпеку, стримати російську агресію та зміцнити економічну стабільність та стійкість нашої держави.

"Ми зобов'язуємося підтримувати Україну у процесі захисту її суверенітету та територіальної цілісності, відновлення економіки, захисту громадян та просування програми реформ, а також у процесі її інтеграції до Євроатлантичної спільноти", — йдеться в заяві.

Раніше до членів "Великої сімки" з питання надання довгострокових гарантій безпеки для України приєднається Іспанія. Це необхідно для стримування російської агресії у майбутньому.

Гарантії безпеки для України: що вони передбачають

Під час саміту Київ отримав потужні оборонні домовленості та погоджену країнами "Великої сімки" Спільну декларацію підтримки України. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Гарантії безпеки від країн-членів НАТО передбачають:

  1. Допомогу у захисті України та упередження нової агресії. Це передбачає постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки.
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни.
  3. Підтримку у притягненні РФ до відповідальності за агресію, подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців.

Сам президент Володимир Зеленський, резюмуючи саміт НАТО, заявив, що Україна стане наступним членом Північноатлантичного альянсу після завершення війни з Росією. Він вказав, що отримав від зустрічі "великий позитив й підтримку. Також Зеленський додав, що розуміє умови членства нашої країни в НАТО.

Лідер України також визнав, що на етапі переговорів Україна хотіла змінити рішення, щоби йшлося лише про "безпекові умови" — однак Альянс на це не погодився. Попри це, Володимир Зеленський упевнений, що НАТО не буде затримувати вступ України з мотиву браку реформ.

Нагадаємо, раніше західна преса писала про те, що країни-члени НАТО не хочуть вступати у пряму війну з Росією, тому не поспішають із приєднанням України до Альянсу.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда висловив думку, що для його країни вступ України до НАТО буде важливим, оскільки Україна має потужну армію із бойовим досвідом. Дуда запевнив, що у разі прийняття НАТО рішення розпочати в Україні миротворчу місію, Польща, як відповідальний член Альянсу, його підтримає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.07.2023 22:17