Майк Джонсон. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Допомога Україні, Ізраїлю й Тайваню: Джонсон представив окремі законопроекти

У понеділок, 15 квітня, спікер Палати представників Сполучених Штатів Америки (нижня палата американського парламенту) Майк Джонсон представив чотири окремі проекти законів, які передбачають виділення допомоги для України, Ізраїлю, Тайваню, а також щодо інших пріоритетів національної безпеки.

Як інформує The Hill, Джонсон висунув свою пропозицію під час закритого засідання Республіканської партії у Палаті представників. Це відбулося після кількох місяців відтермінування ухвалення будь-яких рішень щодо цієї теми.

План, за словами двох "республіканців", які були присутні на зустрічі, полягає в тому, щоб помістити чотири законопроекти під одну процедурну норму, яка дозволить провести процес внесення поправок. Четвертий законопроект, пов'язаний з національною безпекою, за словами одного із законодавців від Республіканської партії, передбачатиме:

  • заборону TikTok;
  • положення, яке дозволяє США використовувати конфісковані російські активи для допомоги Україні;
  • закон про ленд-ліз для військової допомоги;
  • кредити, що конвертуються для полегшення надання гуманітарної допомоги.

Водночас, пише The Hill, відповідний план Джонсона не передбачає жодних положень про кордон з Мексикою. За словами члена Республіканської партії Кевіна Херна, це може спровокувати невдоволення серед консерваторів, які заявляють, що будь-яка допомога Україні має супроводжуватися законодавством для розв'язання цієї проблеми.

"Не зараз", — сказав Херн журналістам, коли його запитали, чи передбачає план Джонсона безпеку кордонів.


Як відомо, Конгрес США з минулої осені не може дійти згоди щодо прохання президента Джо Байдена виділити нові кошти на фінансування допомоги Україні. Цього року Сенат США схвалив законопроект, який передбачає виділення близько 60 мільярдів доларів на фінансування допомоги Україні. Документ передали до Палати представників, але там його досі не винесли на розгляд.


Нагадаємо, 14 квітня голова розвідувального комітету Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер повідомив, що вже цього тижня Палата представників США розгляне законопроект фінансування допомоги Україні у війні з Російською Федерацією. Це питання, за його словами, повинне отримати переважну підтримку конгресменів.

Колишній президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що підтримує ухвалення законопроекту про допомогу для України. Однак ці кошти мають надати на умовах позики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 03:47