Українські біженці в Фінляндії. Джерело: ERR

Фінляндія платитиме українським біженцям за добровільне повернення додому: скільки тисяч євро пропонують

У Фінляндії на офіційному рівні виділятимуть українцям гроші на повернення додому. Відповідний пакет фінансової допомоги розробив уряд країни.

Про це повідомили на сайті Міністерства внутрішніх справ Фінляндії.

Таке рішення набуде чинності, розпочинаючи з 1 січня 2024 року. Розмір субсидії на добровільне повернення складатиме 5,3 тисячі євро.

У Міністерстві внутрішніх справ Фінляндії уточнили: ця програма стосується тих, хто не зміг отримати притулок у Фінляндії або передумав просити його.

"Розмір субсидії на добровільне повернення складатиме 5,3 тисячі євро у випадку, якщо заяву подали протягом 30 днів після повідомлення про перше негативне рішення щодо притулку або відкликання заяви. Якщо заяву подали після 30 днів, розмір гранту знизять до двох тисяч євро", — йдеться в повідомленні.

Фінські урядовці планують, що таке нововведення має стимулювати якнайшвидший виїзд із країни та відмову оскаржувати рішення про надання притулку.

При цьому в Міністерстві внутрішніх справ Фінляндії додали, що гранти на добровільне повернення можуть надати у вигляді фінансової підтримки на оплату проїзду та реінтеграції або у вигляді натуральної допомоги.

Виплати від держави на повернення українців додому не будуть надавати у разі переїзду в іншу країну Євросоюзу або Шенгенської угоди, а також у країну, громадянам якої не потрібна віза у Фінляндію.

Нагадаємо, що минулого тижня прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо назвав дії Росії на кордоні гібридною атакою. Скупчення нелегальних мігрантів там багато хто вважає штучною акцією росіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.12.2023 21:51