Фото: "Суспільне"

ГУР про катастрофу Іл-76 під Бєлгородом: наразі немає готовності по передачі тіл з боку Росії

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Росія не виявляла готовності передати Україні тіла полонених, які нібито були на борту російського Іл-76, що розбився у Бєлгородській області 24 січня.

У коментарі "Суспільному" посадовець наголосив, що реакція Росії та обставини катастрофи були провокативними, адже режим тиші не був оголошений над Бєлгородом, і РФ не повідомляла заздалегідь, що збирається використовувати авіасполучення для перевезення полонених.

"Що там були наші полонені — це заява Росії і поки що лише з їх слів ми можемо аналізувати. Наразі немає готовності по передачі тіл з того боку. Однак з нашого боку така робота триває. Якщо підтвердиться найгірше, зробимо все можливе, аби забрати наших захисників зі щитом чи на щиті", — сказав він.

Юсов також зауважив, що є ймовірність того, що Іл-76 перевозив і боєприпаси, і полонених, яких використовували як живий щит. 

"Враховуючи, що літак був завантажений на третину, за їх версією, то там могли бути й припаси, бо для цього цей літак переважно і використовувався. Там могли бути і боєприпаси та люди — це могло бути як живий щит, тому це треба ретельно зʼясовувати. Робота триває в цьому напрямку триває", — наголосив представник ГУР.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло під час засідання Ради Безпеки ООН заявила, що наразі експерти не можуть встановити, чи перебували українські військовополонені на борту збитого у Бєлгородській області літака Іл-76.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.01.2024 13:33