Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

МВФ схвалив надання Україні траншу у розмірі $880 млн

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 21 березня схвалила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF. Це дозволить Україні отримати черговий транш, сума якого складе 880 мільйонів доларів.

Про це повідомив очільник українського уряду Денис Шмигаль. Таке рішення МВФ він назвав результатом виконання Україною своїх зобов’язань перед партнерами.

"Очікуємо на наступний транш фінансової підтримки обсягом близько 880 млн доларів. Це кошти для покриття найважливіших бюджетних видатків", — зазначив прем'єр.

Шмигаль подякував МВФ за довіру та підтримку та додав, що ці кошти допоможуть Україні і далі зберігати макрофінансову стабільність.

Керівництво Фонду відзначило відданість української влади амбітному плану реформ. Україна виконала всі структурні маяки та індикативні цілі, а також усі, крім одного, — кількісні критерії ефективності (йдеться про незначне недотримання нижньої межі податкових надходжень, що пов'язано з блокуванням кордонів). У МВФ наголосили, що упродовж 2023 року економіка України виявилася стійкішою, ніж очікувалося, зокрема завдяки стійким показникам зростання, різкій дезінфляції та підтримці достатнього рівня резервів. 

Водночас у Фонді прогнозують, що цього року Україна зіткнеться з деякими несприятливими факторами, що може спричинити уповільнення темпів зростання економіки на 3-4% через "невизначеність щодо війни, що триває, та посилення обмежень у постачанні".

Нагадаємо, що 31 березня МВФ затвердив 48-місячну угоду для України з доступом до 15,6 мільярда доларів. Вона є частиною пакета підтримки для України на 122 мільярди доларів і спрямована на зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 22.03.2024 01:44