Фото: Дональд Туск / скріншот з відео

Над Європою можуть створити "залізний купол": які країни проштовхують ідею

Над Європою можуть створити "залізний купол" для захисту міст від повітряних атак під час можливих військових дій. З відповідною ініціативою виступили прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск та глава данського уряду Метте Фредеріксен.

Про це повідомляє прес-служба канцелярії прем'єра Польщі.

Під час обговорення посадовці дійшли згоди, що ситуація у Європі, а також на Близькому Сході є надзвичайно складною. Країни цієї частини континенту мають поставити запитання, наскільки швидко вони зможуть ефективно захистити своїх громадян.

"Світ справді зайшов у глухий кут. Ролі прописані, і ми знаємо, що чорне, а біле. Питання більше не політичні, а логістичні та практичні. Немає важливішої мети, і над нею ми теж працюватимемо в Євросоюзі, щоб виправити європейську парадигму, яка передбачала, що війни не буде і що ми перебуваємо під надійною парасолькою США", — визнав прем'єр-міністр Дональд Туск.

Однією з тем зустрічі з прем'єр-міністром Данії стали переговори щодо побудови ефективної протиракетної та протиповітряної оборони в Європі. Глава польського уряду наголосив, що Польща хоче брати участь у роботах з будівництва так званої залізної бані разом з іншими країнами ЄС.

"Данія, а також Німеччина та Велика Британія співпрацюють у Євросоюзі щодо європейської системи протиракетної та протиповітряної оборони. Напад Ірану на Ізраїль підтвердив, наскільки важливо мати таку установку. Я радий, що прем'єр-міністр позитивно відреагував на мій намір Польщі приєднатися до цього проекту в Європі", — додав Дональд Туск.

У чому унікальність "Залізного купола"

"Залізний купол" є складовою комплексної оперативної системи протиповітряної оборони Ізраїлю. Він розроблений для захисту країни від балістичних та крилатих ракет, снарядів та інших повітряних загроз.

Виробником ППО є Rafael Advanced Defense System LTD — приватна компанія, яка має зв'язки у Збройних силах Ізраїлю. Вона займається проєктуванням систем протиповітряної, морської та сухопутної оборони. США також причетні до фінансування цієї ППО — вони виділили на це 200 млн доларів.

Розробник вказує на те, що "Залізний купол" ефективний на 90%. Він називає його найрозвинутішою протиракетною системою у світі.

Ця ППО складається з ракет-перехоплювачів, радарів та систем управління, які аналізують, куди може влучити ворожий снаряд. Радіолокаційна технологія розрізняє, які з цілей можуть дістатися житлових районів міста, а які влучать. Тоді система визначає, які ракети необхідно перехопити. Перехоплювачі запускаються вгору з мобільних або стаціонарних станцій і потім розривають ракети у повітрі.

Нагадаємо, речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Додамо, 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.04.2024 18:11