Фото: росЗМІ

Не лише "священна війна". Які забаганки Кремля озвучила своїм "наказом" РПЦ

Росія оголосила війну проти України священною — в такому побіжному контексті пройшла чергова заява РПЦ в українських ЗМІ. Проте документ, розміщений на сайті російського патріарха Кирила, має й інші не менш красномовні послання.

Якщо стисло, то українцям не варто чекати нічого, окрім війни до кінця, європейці — на черзі, а от від росіян вимагається "гарматне м'ясо"...

Сатанізм і шизофренія русского Кирила

"Наказ всесвітнього русского народного собору "Теперішнє і майбутнє Русского міра" — саме так офіційно називається черговий продукт російської православної життєдіяльності — виданий чомусь за день до закінчення самого "собору", який його ж автори чесно називають, за завітами дідів-комуністів, "з'їздом".

Номінально ця захмарно пафосна відозва є "програмним документом собору". Реально ж цей "наказ, адресований органам законодавчої та виконавчої влади Росії", не можна назвати церковним навіть умовно. Натомість він є чудовим, хрестоматійним зразком пропагандистської шизофренії.

Наказ Кирила складається з двох таких собі частин. Перша — знайомі плачі про "тисячолітню російську державність" та "триєдиність русского міра". Саме в ній путінська "СВО" оголошується "священною війною", а також "новим етапом національно-визвольної (!) боротьби русского народу проти злочинного київського режиму і колективного Заходу". В якій той самий "русскій народ" зненацька відстоює свої "життя", "свободу", усілякі "ідентичності" та "право жити на власній землі в рамках єдиної Російської держави".

Росія вже традиційно оголошується захисницею "єдиного духовного простору Святої Русі" та виконувачкою місії "Стримувача" (в оригіналі — "Удерживающего"), що рятує світ від "натиску глобалізму та впалого в сатанізм Заходу".

Тут же оголошуються й інші забаганки: "вся територія України має увійти в зону виключного впливу Росії", "кордони русского міра є суттєво ширшими за держкордони як сучасної РФ й історичної Росії". Котра має стати одним з центрів багатополярного світу, контролювати весь пострадянський простір і бути "всесвітнім "Стримувачем", що захищає світ від зла".

Росію перетворюють на путінський м'ясокомбінат

Друга частина документа більш приземлена, хоча й не менш відірвана від реальності. Вона присвячена практичному втіленню попереднього, а саме виробництву "гарматного м'яса" у промислових масштабах, тобто "сім'ї". І складається з кількох розділів — демографічної та міграційної політик, освіти та виховання, містобудування та, символічно, економічного розвитку.

За 25 років путінського керування і роки пастирства РПЦ за поребріком, виявляється, сформувалася "демографічна катастрофа", яку оголошено головною загрозою існуванню Росії, а тому Кирилу потрібен комплекс заходів, який стимулюватиме росіян "до народження третьої й наступної дитини". Досягати це пропонується, наприклад, шляхом списання іпотеки. Від працедавців же вимагають набирати на роботу напівживих багатодітних батьків, передусім татів (мати в цей час має лише народжувати, — ред.).

Цілі ставляться надамбітні для чоловіків і драматичні для жінок: за сто років треба довести чисельність населення з нинішніх приблизно 100 мільйонів — казки про 140 мільйонів лишимо для російських пропагандистів — до 600 мільйонів русскіх "людей". Для розуміння: навіть у Китаї, де стояла ціль зростання популяції, не змогли наблизитися до таких показників.

А для цього, зрозуміло, потрібно захищати сімейні цінності (підозрюємо, давня російська традиція снохачества може набрати сучаних обертів, — ред.). Захищати питомо російські цінності пропонується від абортів, статевої розпусти й, звісно ж, "содомії та різних сексуальних девіацій".

Крім того, треба зупинити приплив мігрантів. Які, як вказують російські святі отці, не володіють російською мовою та нічого не знають про "велику русскую культуру", віддати роботу місцевим, сприяти репатріації "співвітчизників" та переїзду іноземних висококваліфікованих фахівців, науковців, інвесторів та членів їхніх родин за умови готовності до мовної та культурної асиміляції.

Молоде покоління без нагляду, зрозуміло, не залишать. В освіті треба критично переглянути "західні наукові теорії та школи на предмет їх відповідності суверенному російському світосприйняттю", те ж саме закликають зробити із "масивом гуманітарних знань, загальноприйнятих теорій та концепцій".

На цьому православні "наказчики" не зупинилися й оприлюднили список вимог ще до містобудівної діяльності. Якщо стисло, то від розвитку великих міських агломерацій, масового багатоквартирного будівництва та загалом концентрації трудових та виробничих ресурсів в мегаполісах треба, на їхню думку, відмовитися. Натомість Росія має перейти до "традиційного" рівномірного розподілу населення по території країни (60% якої охоплює зона вічної мерзлоти, — ред.) і переїхати у "благоустроєні приміські поселення та індивідуальні будинки" — в них має жити 80% російських родин. І все для того, щоб було зручніше розмножуватися.

І, власне, економічний блок. Він відверто символічний, що й зрозуміло: на цих питаннях РПЦ, що існує на вічному державному та корупційному підгодовуванні, просто не знається. І звести його можна до однієї фрази "потрібна суверенна й ефективна економіка".

Що робити українцям зі скандальною заявою РПЦ

Передусім треба розуміти, що для українців нічого не змінюється. Власне, нового у писанині Кирила та його поплічників нічого немає — все те ж великодержавне людиноненависницьке марення. Але й розраховувати на якесь зменшення воєнних дій проти України, переговори чи навіть "домовленості десь посередині", не варто. Путін чітко сигналізує: війна буде до кінця. Завдання українців — зробити так, щоб кінець був російським.

Напружитися варто Європі: у Кремлі відверто дають зрозуміти, що на Україні їхні апетити не закінчуються. Втім, це поки питання довгої перспективи.

А от кому не позаздриш, так це росіянам (яким, втім, і так немає в чому заздрити). Бо цей документ не для світу. Це документ для них і про них. В ньому більш ніж красномовно окреслюються плани на населення Росії. Завдання якого — множитися і вмирати. А все інше — чергові обіцянки для бідних, як і 25 років тому, коли Путін нетвердими кроками тільки підбирався до російського трону.

І останнє. Російський Райх, схоже, остаточно освоїв історичну спадщину свого ідеалу – Райху Третього — і вже, не приховуючись, злився воєдино із державною церквою. Причому обійми ці будуть навіть по-московськи міцнішими, аж до смерті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 31.03.2024 09:00