Олександр Лукашенко. Джерело: білоруські ЗМІ

Недоторканність і довічна охорона: Лукашенко підписав для себе закон про президента Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав поправки до закону про президента, які, зокрема, гарантують йому право на державну нерухомість після відставки, довічну охорону та недоторканність.

Про це повідомили на офіційному сайті президента Білорусі.

Поправки передбачають приведення закону у відповідність з оновленою Конституцією та, серед іншого, визначають гарантії для президента та його сім'ї, зокрема, після закінчення його повноважень.

Тож відтепер президент, який припинив здійснювати свої повноваження, стає делегатом Всебілоруських народних зборів, а за його згодою — довічним членом Ради Республіки (не поширюється на президента, який припинив здійснення своїх повноважень у зв'язку з неможливістю виконувати свої обов'язки за станом здоров'я).

Крім того, він матиме довічну державну охорону, володітиме недоторканністю. Його "не можна притягнути до відповідальності за дії, вчинені у зв'язку зі здійсненням своїх президентських повноважень", не можна затриманий або віддати під суд у зв'язку з цим. До того ж імунітетом володітимуть і члени його сім'ї.

Житлові та службові приміщення, транспорт, засоби зв'язку, інше майно, документи колишнього президента та його сім'ї також стануть недоторканними. Колишній президент зберігатиме право на колишнє "президентське" медичне обслуговування та транспортне обслуговування. Життя та здоров'я колишнього президента мають бути застраховані коштом республіканського бюджету. Він також має право на довічну щомісячну допомогу, що дорівнює заробітній платі чинного президента, встановленій законом.

Після відставки президент отримає в дар державну нерухомість, зокрема, ділянку з розташованими на ній капітальними будівлями.

Крім того, нинішні поправки встановлюють, що президентом Білорусі може стати тільки громадянин, не молодший 40 років, який прожив у республіці щонайменше 20 років перед виборами та не мав посвідки на іноземне проживання.

Нагадаємо, що наприкінці грудня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав Санкт-Петербург, де зустрівся з Володимиром Путіним. Там він заявив, що є шанс просунутися у питанні врегулювання конфлікту в Україні, а також зазначив, що "буде крахом", якщо війна не закінчиться 2024  року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.01.2024 16:29