Фото ілюстративне. Джерело: Європейська правда"

ПАРЄ підтримала використання заморожених російських активів для відбудови України: основні положення резолюції

У вівторок, 16 квітня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтримала резолюцію, яка передбачає конфіскацію заморожених російських активів. Їх мають передати для відновлення України.

Про це повідомили у прес-службі ПАРЄ у мережі Х.

"Парламентська асамблея одноголосно ухвалила резолюцію, яка закликає перевести заморожені російські державні активи до нового фонду для відбудови України", — йдеться у повідомленні.

Голова комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців та переміщених осіб і народний депутат України Олексій Гончаренко також підтвердив, що заморожені активи Росії будуть передані на відбудову України.

"Затверджена відповідна резолюція. Асамблея закликає розширити дію резолюції і на активи російських олігархів в ЄС, які співпрацюють із кремлем. Це була моя правка, яку я активно відстоював. Друга правка, яку вдалось відстояти, розробити механізм притягнення до відповідальності для тих хто співпрацює з кремлем (у вигляді конфіскації майна) для відбудови України", — написав він у Telegram.

Зазначимо, що йдеться про 300 мільярдів доларів російських державних активів, які зараз заморожені низкою держав.

Основні положення резолюції:

  1. Необхідність створення міжнародного механізму компенсації під егідою Ради Європи.
  2. Заклик до країн активно співпрацювати заради швидкої передачі активів Росії до механізму з компенсації збитків.
  3. Створення міжнародного трастового фонду, куди будуть переказувати кошти всіх державних російських активів у ЄС.
  4. Створення неупередженої та ефективної комісії з міжнародних претензій.

Нагадаємо, 11 квітня польський прем’єр-міністр Дональд Туск під час зустрічі з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Варшаві заявив, що Захід повинен використовувати всі заморожені активи РФ для допомоги Україні. Їх варто застосувати для українських потреб максимально, а не лише надлишкові прибутки від них.

Додамо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.04.2024 19:23