Колаж kremen.today

Пенсія у зв’язку зі втратою годувальника: хто має право на отримання

Попри економічні труднощі та війну, громадяни України продовжують отримувати пенсію. Особи, які втратили годувальника, також мають право на виплати.

Про умови нарахування розповіли в Пенсійному фонді України.

"Пенсія у зв’язку зі втратою годувальника відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, якщо годувальник на день смерті набув необхідний страховий стаж тривалістю від 1 до 15 років в залежності від віку годувальника на час смерті", — вказують у ПФУ.

Зазначається, що дітям пенсія у зв’язку зі втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника. Якщо у сім’ї є двоє і більше дітей, то вони отримуватимуть 100% розміру пенсії за віком померлого годувальника.

"Якщо щомісячний розмір пенсійних виплат не сягає на трьох і більше членів сім’ї — 150% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до вказаних розмірів (постанова Кабінету Міністрів від 26.03.2008 № 256 "Деякі питання пенсійного забезпечення громадян")", — додають у Пенсійному фонді.

Тобто щомісячний розмір пенсійної виплати на трьох дітей повинен бути не менше 3 139,50 гривень (2093 гривень х 150%, де 2093 — розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Нагадаємо, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, мають право на два види пенсії: державну та додаткову. Розмір додаткової пенсії залежить від належності особи до відповідної категорії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.07.2023 11:22