Фото: PAP/Piotr Polak

Польські військові заводи активно нарощують виробництво озброєння, — Rzeczpospolita

Польща вкладає у військову промисловість безпрецедентні інвестиції й розгорнула виробництво тротилу у три зміни у зв'язку зі зростанням попиту на вибухівку.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita

Як пише видання, початок війни в Україні та різке зростання попиту на вибухівку змусили завод у Бидгощі Nitro-Chem збільшити виробництво тротилу до максимального рівня.

"Сьогодні ми виготовляємо тротил у три зміни, 24 години на добу", каже президент Nitro-Chem Домінік Савіцькі.

Схожа картина спостерігається і на інших підприємствах. Зокрема, завод Lucznik з Радома хоче виготовляти 100 тисяч гвинтівок на рік. Ще до війни в Україні така заява прозвучала б як науково-фантастична розповідь. Однак на сьогодні вона підкріплене помітними інвестиціями та технологічним прискоренням, зазначає видання. Попри те, що нинішня фабрика "під ключ" була запущена лише десять років тому, наразі вже  погоджено будівництво додаткових цехів.

Подвоїти постачання гаубиць та БТР за два роки доручено і заводу Huta Stalowa Wola. Перед війною в Україні на заводі завершили технологічну модернізацію вартістю кілька десятків мільйонів злотих. Втім сьогодні цих інвестицій виявляється недостатньо.

Згадується й компанія Autosan, яка минулого року завдяки підтримці партнерів з HSW розпочало виробництво Waran – новітньої багатоцільової бронетехніки високої мобільності, необхідної для виконання функцій командної машини, ближньої артилерійської розвідки, а також універсальної бойової транспортної платформи.

Нагадаємо, Україна також активно працює над створенням власного озброєння. У 2023 році держава втричі збільшила виробництво зброї та техніки. За словами президента України Володимира Зеленського, у 2023 році завдяки компаніям українського ОПК вдалося втричі збільшити виробництво зброї й техніки порівняно з минулим роком. За його словами, також відбувається зростання виробництва боєприпасів, зокрема для артилерії. До того ж 2024 році окрема увага приділятиметься виготовленню вибухових речовин та порохів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 15.01.2024 13:26