Фото: УЗА

Польський посадовець зривав переговори з Україною щодо аграрного питання, — асоціації

Представники України розкритикували заступника аграрного міністра Польщі Міхала Колодзейчака через його "дивну" поведінку під час переговорів. Водночас польський посадовець відкидає усі звинувачення, хоча асоціації сусідньої країни підтвердили слова українських представників.

Про це повідомляє польське видання Onet.

Після польсько-українських переговорів, що відбулися 28 березня, в Міністерстві сільського господарства українці доклали всіх зусиль у переговорах з заступником міністра Михала Колодзейчака. Недавно вони розмістили у соціальних мережах звіт про зустріч, стверджуючи, що польський міністр поводиться, м'яко кажучи, дивно.

"Під час переговорів заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак поводився дивно. Він багато разів схоплювався і вибігав з кімнати, потім повертався, схлипував і поводився дуже нервово", — розповіли представники організації, опублікувавши фото польського заступника голови міністерства сільського господарства.

Олег Хоменко, голова Асоціації українських агробізнес-клубів, написав про поведінку Колодзейчака аналогічно. "Те, як він поводився на переговорах, як демонстративно знімав навушники, поки говорив наш міністр, було просто ознакою неповаги", — йдеться у заяві Хоменка.

Реакція Колодзейчака 

Коли ця інформація почала розпалювати соціальні мережі, журналісти зв'язалися із заступником міністра Колодзейчаком, щоб він прокоментував це питання. Він заявив, що назвав опубліковані в мережі фотографії з переговорів з українцями "спробою його дискредитувати та виключити з подальших переговорів".

Він спростував більшу частину цих повідомлень й думок українців та не приховував, що під час зустрічі справді була напруженість. Проте своїм натхненням він уважав українську сторону.

"Українцям, певне, не сподобалося, наскільки добре я підготувався до переговорів із ними. Під час багатогодинної зустрічі я наводив змістовні аргументи, згадував їхні попередні заяви, від яких вони зараз намагаються відмовитись, і це викликало невдоволення", — заявив Колодзейчак в інтерв'ю Onet.

Поведінка Міхала Колодзейчака викликала бурхливу реакцію в представників України

Фото: PAP/Leszek Szymanski

На його думку, українцям не сподобалося, коли він згадав слова українського заступника міністра Тараса Качки, який заявив, що, якщо Польща допоможе обмежити імпорт зерна з Росії до Євросоюзу, то українці погодяться обмежити імпорт харчових продуктів до ЄС. "А тепер вони відмовляються від цього", — сказав Колодзейчак. 

Заступник міністра також нібито вказав українській стороні, що раніше вона заявляла, що з квітня транзит продукції, що підпадає під ембарго, буде зведений до нуля, а тепер кажуть, що транзит становитиме 250 тисяч тон.

Колодзейчак також прокоментував звинувачення у його "дивній" поведінці. Він зазначив, що покинув збори лише один раз. 

"Я потягався у кріслі, як і багато інших присутніх на зустрічі. Зустріч тривала довго, ми всі відчували втому, ми лише люди", — зазначив заступник міністра сільського господарства. Припущення, що з'являються в мережі, він пояснив тим, що зараз хворіє нежитем.

Цікаво, що представники польських організацій, які брали участь у переговорах, підтверджують слова української сторони. За словами одного з учасників переговорів з польської сторони, протягом близько 2,5 годин зустрічі Колодзейчак постійно виходив і заходив до кімнати переговорів, переглядав телефон й був зайнятий всім, окрім розмови.

"Коли ми вже наближалися до завершення переговорів, і міністр Сєкерський на деякий час вийшов із зали, Михайло несподівано "напав" на представників української делегації, які, мушу визнати, були дуже добре підготовлені до цієї зустрічі. Вони показали на презентації, скільки зерна мають законтрактувати, і аргументували, що не можуть зараз розірвати угоди, укладені рік тому. Вони хотіли, щоб польська сторона дозволила транзит цих кількох сотень тисяч тонн", — розповів учасник переговорів.

Саме звернення українців щодо дозволу на транзит зерна через Польщу стало точкою "спалаху" заступника міністра.

За словами польських представників, після зустрічі вони поговорили з Колодзейчаком про його поведінку. Він отримав догану, і вони сподіваються, що його поведінка зміниться.

Нагадаємо, Україна запропонувала Польщі план розблокування кордону для аграрної продукції. Він складається з п’яти кроків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.03.2024 17:42
Фото: УЗА