Фото: СБУ

СБУ затримала колаборантів, які охороняли російські катівні під час окупації Херсона: скільки років тюрми їм "світить"

Працівники Служби безпеки України затримали двох охоронців російської катівні, яка діяла під час окупації Херсона. Колаборантам загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Служба безпеки викрила ще двох колаборантів, які під час окупації Херсона працювали на рашистів, а після звільнення міста переховувались від правосуддя", — йдеться у повідомленні.

Так, зловмисниками виявились місцеві чоловік та жінка, які на початку повномасштабного вторгнення Росії підтримали загарбників. За це зрадників призначили до складу "адміністрації" російської катівні, яка діяла на базі захопленої на той час виправної колонії в обласному центрі.

"Там вони стали "інспекторами відділу охорони" окупаційного об'єкта. Їм видали формений одяг російського зразка, зброю та "посвідчення", — зазначають в прес-службі.

За даними СБУ, колаборанти охороняли в'язницю, до якої росіяни ув’язнювали учасників руху опору в регіоні. За наявною інформацією, у камерах окупанти застосовували до потерпілих тортури та намагались "вибити" з них згоду на співпрацю проти України. Також фігуранти допомагали загарбникам контролювати режим утримання ув'язнених українських патріотів.

Після деокупації Херсону обидва зловмисники переховувались від правосуддя та постійно змінювали адреси проживання. Проте працівники СБУ встановила місця їхнього перебування і затримали колаборантів.

Зрадникам повідомили про підозру. Наразі вони перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Фото: СБУ

Нагадаємо, в окупованому Бердянську рашисти продовжують терор місцевого населення. До тих, хто вважає себе українцями, росіяни застосовують тортури у спеціально облаштованих катівнях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.03.2024 16:19