Фото:Олександр Лієв / Facebook

Справа про розкрадання в Міноборони: екс-чиновника Лієва залишили без запобіжного заходу, — Transparency International

Колишній посадовець Міністерства оборони Олександр Лієв, який підозрюється у причетності до розкрадання майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для Збройних сил України, залишився фактично без запобіжного заходу.

Про це повідомила громадська організація Transparency International Ukraine.

За словами активістів, 12 лютого Олександра Лієва взяли під варту із можливістю внесення 50 мільйонів гривень застави, але 15 березня його відпустили додому під особисте зобов’язання.

Водночас 9 квітня Апеляційна палата ВАКС скасувала це рішення, проте Лієв не повернувся до СІЗО, адже строк тримання під вартою закінчився 8 квітня. Так фактично він залишився без запобіжного заходу.

"Сьогодні ВАКС повторно розглядав клопотання захисту про зміну запобіжки, але потреба в цьому за час уже відпала, тому суд залишив клопотання без розгляду", — наголосили у Transparency International Ukraine.

Справа розкрадання коштів на закупівлі снарядів для ЗСУ: що відомо

Співробітники Служби безпеки України 27 січня прийшли з обшуками до посадовців Міністерства оборони та менеджерів "Львівського арсеналу". СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Правоохоронці задокументували дані та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Зокрема, за даними слідства, у жовтні 2022 року фігуранти уклали з Міноборони контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів іноземного виробництва. Жодні постачання не відбулися, попри зобов'язання розпочати їх у грудні 2022 року. Контракт передплатило Міністерство оборони на 97%.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Одного з підозрюваних, а саме екс-очільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.

Нагадаємо, 29 січня Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора та не обрав запобіжний захід колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександру Лієву.

Додамо, 2 лютого Вищий антикорупційний суд обрав фігурантові справи щодо розкрадання майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для Збройних сил України запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Йдеться про відстороненого від виконання обов'язків  департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура. Він є одним із п'яти підозрюваних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.04.2024 21:40