Успенський собор у Каневі. Джерело: Офіс генпрокурора

Стародавній Успенський собор у Каневі повернули у власність держави — рішення суду

Суд зобов'язав Київську митрополію Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) повернути в державну власність Успенський собор у Каневі на Черкащині. Він є об’єктом культурної спадщини національного значення.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора.

"За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ МП повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення — Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав дозвіл УПЦ МП оформити право власності на пам’ятку археології. Надалі це стало підставою для реєстрації права колективної власності.

Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору, адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

"Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП, а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення", — зазначили в прес-службі.

Наразі позовну заяву окружної прокуратури в інтересах Міністерства культури та інформаційної політики України до виконкому Канівської міської ради та Київської митрополії УПЦ МП суд задовольнив.

Успенський собор — стародавній храм часів Київської Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем. За даними Офісу генпрокурора, орієнтовна вартість будівлі становить понад 8,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, 23 січня Господарський суд Чернігівської області відхилив позовні вимоги у двох справах Управління Чернігівської єпархії Української православної церкви московського патріархату. Вони стосувалися продовження договорів безоплатного користування двома об’єктами, які є пам’ятками архітектури національного значення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.03.2024 15:05