Фото: Офіс президента

Суд закрив справу проти екс-заступника голови ОП Кирила Тимошенка

Печерський районний суд столиці закрив адміністративну справу проти колишнього заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, яку порушили за результатами роботи Національного агентства з питань запобігання корупції. Підозри НАЗК було спростовано, але суд дізнався іншу цікаву інформацію.

Про це інформує "Главком" з посиланням на дані судового реєстру. З'ясувалося, що у НАЗК виникли підозри, що Тимошенко діяв в умовах конфлікту інтересів та отримував подарунки з порушенням закону. 

Екс-посадовцю закидали одержання подарунків у вигляді прокату авто Porsche Taycan від неблизької людини на 122 тисячі гривень і тимчасового проживання в готелі Emili Resort на 45,4 тисячі гривень. Також в Агентстві вважали, що екс-заступник керівника ОП використав свій вплив, щоб доручити працівнику департаменту з питань регіональної політики ОП отримати візи, виготовлені для Тимошенка та його сина.

За цими фактами заступник голови НАЗК Артем Ситник склав адміністративний протокол. У суді прокурор наполягав на призначенні підозрюваному штрафу в розмірі 6,8 тисячі гривень.

"Водночас суд з’ясував цікаві деталі, які у підсумку зіграли на руку самому Кирилу Тимошенку. Отже, сам факт прокату елітної "тачки" Porsche було підтверджено у суді. Машина закріплена за столичним ТОВ "Новем Логістик", яке контролюється бізнесменом Веміром Давітяном. У червні 2022 року дружина Тимошенка Альона уклала договір із вказаною фірмою на прокат автомобіля. Термін дії — до 31 жовтня 2022 року. Обумовлену суму 122 тисячі гривень за користування Porsche дружина екс-посадовця повністю оплатила", — йдеться в матеріалі.

За даними суду, проживання в Emili Resort Тимошенко та члени його сім’ї також повністю оплатили самостійно. Йдеться про готельні номери, які знімалися тричі за 2022 рік.

Крім цього, Феміда обрала бік колишнього посадовця офісу президента в питанні можливих дій в умовах конфлікту інтересів. У суді дійшли висновку, що Тимошенко не впливав на рішення про закордонне відрядження керівника управління з питань взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування департаменту з питань регіональної політики Олексія Бондарева.

"Останній три дні перебував у Варшаві з метою підготовки офіційних заходів за участі глави держави. Феміда вважає, що Тимошенко лише виконав організаційно-розпорядчі функції, оформивши звернення до Державної прикордонної служби з проханням надати дозвіл на виїзд за кордон підлеглого Бондарева", — зазначили в тексті.

У суді екс-заступник керівника ОП сказав, що попросив Бондарева у вільний від роботи час отримати візи для нього та сина у візовому центрі Великої Британії. Нібито після згоди Тимошенко оформив нотаріально посвідчені довіреності та передав їх підлеглому.

Суд закрив провадження через відсутність у діях Кирила Тимошенка складу адміністративного правопорушення, про яке заявляли в НАЗК.

Нагадаємо, у січні 2023 року президент України Володимира Зеленський підписав указ про звільнення Тимошенка. До цього заступник керівника ОП написав заяву про відставку з посади. Журналісти з'ясували інформацію про низку епізодів, пов'язаних з колишнім посадовцем Офісу глави держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.09.2023 00:54