Колаж з Twitter Олексія Резнікова

"Танкова коаліція", мільйони доларів й навчання військових: чим завершився "Рамштайн-11" для України

У п'ятницю, 21 квітня, відбулася чергова зустріч союзників України у форматі "Рамштайн". Це вже одинадцята зустріч союзників, на якій узгоджують поставки майбутньої допомоги Україні. Перша зустріч відбулася рік тому — 26 квітня 2022 року. Країни-партнери поки що не готові надати ЗСУ потрібні винищувачі, про необхідність яких уже не перший місяць говорить військово-політичне керівництво. Однак на "Рамштайні" вдалося домовитися про виділення додаткових коштів для підтримки Збройних сил України, а також про постачання нової військової техніки та палива для неї.

TrueUA розповідає, які очікування були в Україні від засідання та про що домовилися партнери.

Сподівання України

Напередодні "Рамштайну" Резніков нагадав українським союзникам про необхідність сучасних винищувачів. Адже пріоритет України — це швидке створення багаторівневої протиповітряної оборони. Він зазначив, що отримані системи ППО Patriot, IRIS-T, NASAMS, а також винищувачі МіГ-29 допоможуть Україні у захисті неба. Проте це не останні кроки у створенні надійної ППО.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк озвучував усі п’ять пріоритетів щодо озброєння напередодні "Рамштайну-11": снаряди; безпілотна авіація; ракети підвищеної дальності; сучасна авіація — американські винищувачі F-16 та штурмовики А-10; ремонтна база і логістика.

На важливості посилення системи протиповітряної оборони України, постачанні боєприпасів та озброєння наголошував й головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський 20 квітня в Києві повідомив, що Україна в період підготовки до контрнаступу очікує, що на зустрічі у форматі "Рамштайн" будуть розглядатися питання необхідної для ЗСУ зброї. Зокрема, він натякнув на далекобійне озброєння.

Серед основних тем Україна очікувала розглянути надання нам:

  • ракет більшої дальності (понад 150 км);
  • артилерії;
  • достатньої кількості снарядів та боєприпасів;
  • додаткових систем ППО;
  • сучасних бойових літаків.

Про що говорили західні політики

У німецькому Бундесвері зазначали, що на зустрічі Контактної групи йтиметься про “вагому підтримку в протиповітряній обороні”. Як зазначав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус в ефірі телеканалу ZDF, це центральна тема. Водночас, наголошував чиновник, його країна не впливає на швидке надання бойової авіації Україні з огляду на те, які літаки сама має на озброєнні. Також він казав, що під час зустрічі "Рамштайн" йтиметься про налагодження роботи ремонтних хабів для західної техніки.

"Налагоджується робота щодо Panzerhaubitze 2000 у Словаччині, у Польщі ремонтуватимуть танки Leopard, у Румунії планують організувати хаб з ремонту Marder", — уточнював Пісторіус й при цьому додавав: партнери не можуть передавати Україні все і негайно, як вона просить, хоча зрозумілим є те, що президент Зеленський ставить максимальні вимоги.

Не оминув чиновник й тему винищувачів. Він запевнив ця техніка, яка є на озброєнні в Німеччині, непридатна для розміщення в Україні. Літаки, за його словами, нібито не відповідають бойовим умовам, які зараз розгорнулися на фронті.

Підсумовуючи свої очікування, німецький міністр вказував, що усе має відбуватися упорядковано та в узгодженні з партнерами та союзниками.

Результати "Рамштайну" 21 квітня

Перші підсумки засідання свідчать про те, що партнери домовили створити так звану "танкову коаліцію". Зокрема, Україна, Польща та Німеччина підписали меморандум про наміри створити в Польщі Центр технічного обслуговування танків Leopard 2.

"Сформований спільними зусиллями "броньований кулак" стане на заваді агресії терористичного режиму щодо Європи та всього вільного світу. Українські воїни вміють захищати свою країну. Сучасні західні технології призведуть до поразки Москви. Чим швидше це станеться, тим швидше настане мир", — повідомляв міністр оборони України Олексій Резніков.

Крім цього, за словами очільника Пентагона Ллойда Остіна, Німеччина та Нідерланди надають Україні мінні катки, транспортні засоби та паливозаправники.

Чехія також погодилася модернізувати ще кількадесят танків Т-72, аби посилити військову підтримку Києва.

"Нинішніми пріоритетами Праги в плані підтримки Києва є бойові машини піхоти БМП-2, танки, боєприпаси великого калібру, засоби радіоелектронної боротьби, розвідки та протиповітряної оборони", — повідомив заступник чеського міністра оборони Даніель Блажковець учасникам засідання у форматі "Рамштайн".

На засіданні Україна та Естонія підписали угоду про мир та безпеку для обох країн та всього континенту

"Естонія була вірним союзником України від початку російського вторгнення", — писав у Twitter Резніков.

Резніков й міністр оборони Естонії

Фото: Twitter Олексія Резнікова

Також стало відомо, що Канада надасть Україні пакет військової допомоги в обсязі майже 29 мільйонів доларів. Зокрема, Україна отримає:

  • 3,3 млн літрів палива;
  • 16 радіостанцій для танків Leopard 2;
  • 40 снайперських гвинтівок Prairie Gun Works;
  • медичні аптечки;
  • модульні мости для форсування водних перешкод.

На полях саміту між Резніковим та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом відбулася важлива розмова. Міністр розповів, що Україна отримала "зелене" світло від НАТО щодо тісної співпраці з NSPА — агентством закупівель Альянсу. 

"Нам потрібні відмінні оборонні закупівлі як для того, щоб виграти війну, так і для того, щоб бути ефективними в майбутньому. Я висловив сподівання, що це пришвидшить політичні рішення щодо інтеграції нашої країни в НАТО", — зауважував Резніков.

Резніков і Столтенберг

Фото: Twitter Олексія Резнікова

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підготовка українських військових до контрнаступу демонструє готовність нашої країни повернути більше окупованих територій. Україна повинна здобути перемогу над агресором.

Видання Associated Press повідомило, що українські танкісти у червні цього року розпочнуть навчання на танках Abrams M1A1 SA. Навчання триватиме близько двох з половиною місяців, а всього пройдуть підготовку 250 військових, зокрема техніків.

Португалія за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" повідомила, що відправить на потреби Збройних сил України п'ять аварійно-рятувальних та медичних бронемашин. 

"Португалія надішле в Україну п’ять броньованих аварійно-рятувальних та медичних машин три типу M113 і дві типу M577", — написала у Twitter міністерка національної оборони Португалії Гелена Каррейрас.

Своєю чергою на засіданні групи "Рамштайн" Латвія вирішила передати Україні всі наявні в неї переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

"Латвія відгукнулася на прохання України про постачання систем протиповітряної оборони й вирішила передати Україні всі засоби ППО Stinger, які у нас ще є. Ми зробимо все можливе, щоб доставити їх в Україну якнайшвидше", — сказала міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце.

Також Латвія продовжить брати участь у підготовці українських військовослужбовців.

"Нашою метою було подвоїти кількість українських солдатів, які пройшли підготовку в Латвії цьогоріч, якщо порівняти з 2022 роком. Зараз ми бачимо, що зможемо підготувати ще більше військовослужбовців Збройних сил України на різних рівнях", — сказала міністерка, і додала, що до кінця року Латвія підготує майже три тисячі бійців ЗСУ.

Інара Мурнієце додала, що Латвія разом з іншими союзниками працює над новою ініціативою щодо підготовки військовослужбовців ЗСУ на території Латвії.

Країни Євросоюзу готові вже зараз прискорити виробництво й доставку в Україну необхідної амуніції.

Крім того, за словами голови Об'єднаного комітету начальників штабів Марка Міллі, Київ уже найближчим часом отримає від союзників 55 мільярдів доларів, сотні танків і бронемашин.

Реакція України на рішення партнерів

Засідання контактної групи у форматі "Рамштайн" стало темою вечірнього звернення президента Володимира Зеленського.

За словами українського лідера, Київ очікує ґрунтовних рішень від 11-ї зустрічі контактної групи з оборони у форматі "Рамштайн", які мають наблизити перемогу України та союзників у війні з Російською Федерацією.

"Чекаємо на ґрунтовні рішення, які відповідатимуть перспективам на полі бою. Досить амбітним перспективам, які ми всіма силами наближаємо", — сказав Зеленський.

Український президент також розповів про те, що чекає на детальний звіт за результатами одинадцятого засідання у форматі "Рамштайн" від голови Міноборони Резнікова.

На результати засідання у форматі "Рамштайну" відреагував і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він закликав Євросоюз прискорити процес надання другого траншу на боєприпаси.

Окрім цього, він подякував Верховному представнику Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики Жозепу Боррелю за останній мільярд євро, який Україна витратила на необхідні боєприпаси.

Нагадаємо, міністр оборони США Ллойд Остін 21 квітня повідомив, що країни формату "Рамштайн" надали Україні понад 230 танків. Зокрема, Штати прискорили терміни для постачання в Україну танків Abrams, щоби забезпечити їй більшу кількість бронетехніки впродовж найближчих місяців.

Як відомо, США перед кожного зустріччю "Рамштайн" надають Україні пакети військової допомоги. Країна зберегла цю традицію у перед одинадцятим засіданням Контактної групи з питань оборони України. Так, 19 квітня Сполучені Штати Америки оголосили про надання Україні нового пакета озброєння на 325 мільйонів доларів. Туди увійшли додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди, ракети з оптичним наведенням (TOW), системи протитанкової зброї AT-4, протитанкові міни, високоточні авіаційні боєприпаси тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.04.2023 08:00