Ракети ATACMS. Джерело: Вікіпедія

У Держдепі США пояснили, чому постачання ATACMS Україні в березні було таємним

Надання далекобійних ракет ATACMS Україні в березні було таємним на прохання української сторони. Тоді ж Києву поставили умову використовувати цю зброю на території України.

Про це в середу, 24 квітня, під час брифінгу заявив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател.

"Я можу підтвердити, що США надали Україні далекобійні ракети ATACMS за прямим наказом президента", — зазначив він.

За його словами, ще в лютому він негласно наказав своїй команді з національної безпеки надіслати Україні ATACMS для використання на її суверенній території.

"Передача розпочалася в межах пакета допомоги, про який ми оголосили 12 березня, і ті ракети потрапили до України того місяця. Ми не оголосили про це одразу, аби зберегти операційну безпеку для України на її прохання", — сказав Пател.

Він додав, що США залишають за Україною право розповідати про використання ракет і про те, як Збройні сили України застосовуватимуть цю зброю у своїх операціях.

Нагадаємо, раніше журналісти агенції Reuters повідомили, що далекобійні ракети включили в пакет військової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів, який президент США Джо Байден затвердив 12 березня. Однак невідомо, скільки ракет передано в тому пакеті допомоги.

Медійники додали, що ракети вперше застосували зранку 17 квітня по аеродрому в Криму приблизно за 165 кілометрів від української лінії фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2024 05:12