Фото: росЗМІ

У Фінляндії Верховний суд відмовився видавати Україні російського терориста

У Фінляндії Верховний суд відмовив Україні в екстрадиції воєнного злочинця Російської Федерації з "диверсійно-штурмової розвідувальної групи "Русич", неонациста Яна Петровського на прізвисько Воїслав Торден. Суд наказав його звільнити. 

Про це повідомляє видання Helsingin sanomat.

Російського найманця, якого підозрюють у воєнних злочинах в Україні, затримала поліція Фінляндії. Київ подав запит на екстрадицію воєнного злочинця. Напередодні у його справі виніс своє рішення Верховний суд країни.

"На думку Верховного Суду, Фінляндія не може погодитися на екстрадицію Україні підозрюваного росіянина Воїслава Тордена. Європейський суд з прав людини визнав особливо проблематичним — переповненість українських в'язниць і різні неодноразові матеріальні недоліки, які мали місце в кількох в'язницях по всій країні", — йдеться в повідомленні.

На думку суддів фінського суду, Тордену загрожуватиме "принижуюче гідність поводження", якщо його екстрадують в Україну. Водночас у своєму рішенні фінське судочинство посилається на практику рішень Європейського суду з прав людини, а також на нещодавнє аналогічне рішення Верховного суду Швеції та звіт, який став його основою.

"Фінський Верховний Суд постановив, що "більше немає підстав для утримання Тордена під вартою" для забезпечення його можливої екстрадиції, та наказав негайно звільнити його у випадку відсутності інших підстав для позбавлення волі", — пише видання.

Зазначимо, що Торден обіймав посаду лідера та командира неонацистського угруповання "Русич". Група воювала з українськими силами у Луганську та Донецьку.

Зазначимо, що у Головному управлінні розвідки (ГУР) не підтвердили та не спростували наявність списків осіб, які пішли на співпрацю з Кремлем та за якими українські спецслужби стежать на території Російської Федерації. Представник української розвідки Андрій Юсов в ефірі "Радіо Свобода" розповів, що українські правоохоронці розслідують дії тих, хто підозрюється в державній зраді та співпраці з країною-агресором.

Нагадаємо, 6 грудня у Росії знайшли мертвим колишнього нардепа та зрадника України Іллю Киву. Його тіло виявили у Підмосков'ї у селі Супоніво Одинцовського району.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 12:38