Фото: Pixabay

У Китаї планують ухвалити нові закони щодо модернізації національної безпеки

У Китаї планують ухвалити нові закони з метою модернізації системи та потенціалу національної безпеки. У п'ятницю, 8 березня, провідні законодавці Китаю підтримали таке рішення, наголосивши на захисті суверенних інтересів, що свідчить про "підвищену увагу до загроз безпеці".

Про це повідомляє Reuters.

Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників, який складається приблизно зі 170 членів, напередодні зібрався на щорічне засідання парламенту в Пекіні та пообіцяв ухвалити законодавство, в тому числі закон про управління в надзвичайних ситуаціях і закон про атомну енергетику. 

Також законодавці заявили, що цьогоріч вони переглянуть закони про національну оборонну освіту й кібербезпеку, згідно зі звітом про роботу, представленим головою зборів і третьою за рангом посадовою особою Комуністичної партії Чжао Лецзі.

У щорічному законодавчому плані було також акцентовано на національній безпеці, що відповідає зростанню уваги китайського лідера Сі Цзіньпіна до запобігання внутрішнім і зовнішнім загрозам у відповідь на посилення геополітичної конкуренції.

Наріжним каменем в регулюванні великих технологій є китайський закон про кібербезпеку, ухвалений у 2016 році. Посилаючись на міркування національної безпеки, за останні три роки Пекін посилив регулювання того, як його компанії зберігають і передають дані користувачів.

"Мене вразила увага (звіту Всекитайських зборів народних представників, — ред.) до національної безпеки, і я вважаю, що це дуже важливо", — сказав професор права в Університеті Гонконгу Раян Мітчелл.

Він наголосив, що геополітична конкуренція продовжує залишатися основною мотивацією для зміни китайського законодавства, орієнтованого на безпеку.

"Що стосується, наприклад, перегляду закону про кібербезпеку, то це відображає основну і постійну сферу напруженості між Китаєм і Сполученими Штатами", — додав він.

В окремому звіті про роботу Верховного народного суду також міститься обіцянка "застосовувати концепцію загальної національної безпеки" у своїй роботі цього року.

Звіт Всекитайських зборів народних представників також стосувався міжнародної політики. Там була й обіцянка "посилити законодавство у сферах, пов'язаних із закордонними справами, і розробити систему законів для екстериторіального застосування".

"Ми будемо використовувати правові засоби, щоб відстоювати нашу країну на міжнародній арені й рішуче захищати наш суверенітет, безпеку й інтереси розвитку", — йдеться в доповіді.

На думку аналітиків, питання екстериторіального застосування права має геополітичний вимір і сприятиме новому "антисанкційному" режиму Китаю.

Нагадаємо, кілька тижнів тому видання Nikkei Asia з посиланням на заяву аналітика Міжнародного інституту стратегічних досліджень повідомляло, що Китай готується до затяжного конфлікту за Тайвань та вивчає помилки РФ в Україні. За даними аналітиків, наполегливі дії Пекіна призводять до істотного збільшення оборонного бюджету Східної Азії. Витрати Тайваню зросли на 24,2% у 2023 році, тоді як Японія розпочала заплановане багаторічне зростання зі збільшення на 10,5% у 2023 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2024 03:27