Фото: tribun.com

У Мінсоцполітики спростували блокування банківських карток пенсіонерів: подробиці

Протягом останніх днів у мережі поширюється інформація про можливе блокування банківських карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них. Ці дані не відповідають дійсності. 

Про це заявила прес-служба Міністерства соціальної політики.

"Ми не блокуємо банківські картки пенсіонерів, на яких немає руху коштів! По-перше, це суперечить законодавству, яке регулює сферу соціального забезпечення,  по-друге, ми не можемо впливати на політику банків щодо обслуговування карток", — йдеться у повідомленні.

Мінсоцполітики наголосило, що відомство не давало жодних коментарів щодо будь-якого блокування банківських карток українських громадян.

"По-перше, тому що жодної норми такого плану немає в законодавстві чи нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення. По-друге, тому що Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток", — пояснили в прес-службі.

У відомстві додали, що новина, яка була некоректно інтерпретована окремими ЗМІ, стосується пенсійних виплат для ВПО, які не користуються своєю карткою.

"Якщо пенсіонер з-поміж ВПО, який став на облік до 24 лютого 2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше шести місяців), і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватись, але до моменту зʼясування обставин пенсія не перераховується такій особі на її картковий рахунок", — проінформували в Мінсоцполітики.

Для чого це потрібно?

У міністерстві пояснили, що значна частина пенсіонерів з-поміж ВПО, які зареєструвалися до 24 лютого 2022 року, проживають на тимчасово окупованій території. В такій ситуації держава не має можливості оперативно зʼясовувати інформацію щодо того, чи власник картки не втратив до неї доступ (і нею згодом можуть скористатися шахраї) і чи є власник живим, адже під час війни ризики смерті чи зникнення людини, на жаль, зростають в рази.

"Тому, для продовження виплат такій особі, держава має отримати підтвердження, що пенсіонер живий, і сам користується своєю карткою. До моменту, поки пенсіонер не підтвердить свою особу, пенсія їй і далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується їй на картку", — додали в прес-службі.

Щойно людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються на її рахунок. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів у 2024 році запустить пенсійну реформу. Зокрема, у нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. За новим принципом виплати зростуть практично у всіх пенсіонерів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.02.2024 16:06