Фото: Pixabay

У Telegram розповсюджується фейкова інформація про "депортацію українців" з ЄС: що відомо

В Telegram-каналах розповсюджуються фейкові публікації про буцімто депортацію частини українців через протести у Європі. За доказ видають скріншот з нібито сторінки Представництва Європейського Союзу в Україні.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації. 

В ЦПД запевнили, що на офіційному сайті Представництва ЄС в Україні публікації подібного змісту відсутні. 

Автори фейків запевняють, що вже складено списки громадян, які підлягають депортації, та запрошують перейти у TG-бот для ознайомлення з ними. 

Фейкова новина

Фото: Центр Протидії Дезінформації

"Подібний контент поширюється задля підвищення охоплень анонімних TG-каналів, на які ведуть посилання. Центр закликає не спекулювати на чутливих для суспільства темах і дотримуватися правил моральної та етичної поведінки", — пишуть в ЦПД.

Також у ЦПД попереджують громадян про шахрайство. Відомо, що українці отримують у Telegram фейкові повідомлення нібито від Monobank. У повідомленні йдеться про встановлені обмеження на "банці накопичення". Також у SMS зазначається, що для скасування цих обмежень клієнти мають відповісти на дзвінок від співробітників банку.

"Офіційний чат-бот верифікований месенджером Telegram та не використовує жодних емодзі. Якщо ж ви стали жертвою шахраїв, зверніться до кіберполіції або інших компетентних органів", — наголошують у ЦПД.

Нагадаємо, раніше в TikTok поширювали фейкову інформацію про виплати українцям, які не виїжджали за кордонУ фейкових відео заявляють, що кошти отримають усі громадяни України, які жодного разу за період повномасштабної війни не покидали територію країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.03.2024 12:27