Денис Шмигаль. Джерело Telegram прем'єр-міністра

Україна отримала перший транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 4,5 млрд євро

У середу, 20 березня, Україна отримала перший транш від Європейського Союзу з пакета допомоги на 50 мільярда євроЙдеться про суму у 4,5 мільярда євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Маємо гарну новину після плідних дискусій у Брюсселі. Сьогодні Україна отримала 4,5 мільярда євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility", — написав він у Telegram.

Шмигаль висловив вдячність Європейському Союзу і президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за допомогу та підтримку.

"Вдячний ЄС та президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за неоціненну підтримку. Це зміцнює нашу економічну та фінансову стабільність", — наголосив прем'єр.

Що таке Ukraine Facility

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

27 лютого Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для України. Європейський парламент переважною більшістю голосів (536 "за", 40 "проти", 39 "утрималися") схвалив надання нашій державі 50 мільярдів євро. Уже 28 лютого Рада ЄС схвалила початок програми Ukraine Facility

Нагадаємо, 20 березня у Брюсселі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Посадовець передав план для Ukraine Facility, затверджений урядом нашої держави, для подальшого розгляду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.03.2024 17:12