Фото: pixabay

Українці почали хворіти на новий COVID-штам "Дженні": у яких областях зафіксовані перші випадки

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) повідомило, що в Україні у січні зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон — JN.1, який називають "Дженні".

Про це йдеться у повідомленні відомства на сторінці у Facebook.

"Три випадки вірусу виявили на Сумщині, по два випадки у Волинській та Черкаській областях та по одному у Рівненській і Запорізькій областях", зазначили в МОЗ.

За словами заступника міністра, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді тобто швидше вражає ослаблений імунітет, захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. 

"Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення", — наголосив Кузін.

Зазначається, що серед захворілих в Україні лише одна із дев'яти людей мала два щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів 27-73 роки.

У ВООЗ вказують на те, що новий штам коронавірусу JN.1 має низькі ризики для населення, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19 захищають від нового субваріанту.

Нагадаємо, 10 січня головний санітарний лікар України Ігор Кузін казав про те, що поки необов'язково всім мешканцям носити захисні маски, оскільки досі зберігається неепідемічний рівень небезпеки. За словами Кузіна, в середньому на тиждень фіксують від 130 до 150 тисяч нових випадків зараження на грип, ГРВІ та COVID-19. Кількість госпіталізацій у середньому за тиждень складає чотири тисячі випадків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Суспільство, 23.01.2024 13:18