Фото: "Інформатор"

У НБУ скасували частину валютних обмежень: як це стосується імпорту та бізнесу

Національний банк України скасовує низку валютних обмежень, які були запроваджені від початку повномасштабної війни. Обмеження стосувалися виплат за дивідендами бізнесу та імпорту послуг.

Про це повідомив очільник НБУ Андрій Пишний у четвер, 25 квітня, під час брифінгу щодо рішень правління з монетарної політики.

Він зазначив, що торік НБУ узгодив з Міжнародним валютним фондом стратегію пом'якшення валютних лімітів та переходу до "керованої гнучкості", та додав, що "валютна лібералізація буде продовжуватись".  В середньостроковій перспективі очікується, що вдасться досягти інфляційного таргетування.

"Ураховуючи достатньо комфортний рівень міжнародних резервів, контрольовану ситуацію на валютному ринку та очікування щодо подальшого надходження міжнародної допомоги, НБУ готує низку кроків з валютної лібералізації в найближчі тижні", — додає Пишний.

Пишний сказав, що така стратегія не лежить в часових рамках, а побудована на передумовах, та додав, що натепер НБУ перебуває на етапі фіналізації рішення.

"Наразі ми бачимо підстави для того, щоб завершити перший етап, який передбачає певні послаблення щодо нових дивідендів, скасування заборони на імпорт послуг і валютну лібералізацію можливості обслуговування старих боргів", — каже посадовець.

Нагадаємо, що 25 квітня в НБУ ухвалили рішення знизити облікову ставку з 14,5% до рівня 13,5% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.04.2024 16:23