Фото: minagro.gov.ua

ВАКС обрав запобіжний захід Висоцькому, якого підозрюють в розтраті понад 62 мільйонів гривень

Першому заступнику глави Міністерства аграрної політики Тарасу Висоцькому, якого підозрюють в розтраті понад 62 мільйонів гривень під час закупівлі продуктів, обрали запобіжний захід у вигляді застави в 805 тисяч гривень. Відповідне рішення у четвер, 31 серпня, ухвалив Вищий антикорупційний суд.

Про це інформує "Суспільне".

Зазначається, що на початку засідання адвокат Максим Комарницький долучив заяви громадян, які готові взяти на поруки Висоцького. Це нардепи від "Слуга народу" Володимир Тимофійчук та Ігор Марчук. Далі правозахисники зачитали листування Висоцького з різними торговими мережами (АТБ, Сільпо, Ашан і т.д..), а також діалоги із представниками ВЦА, які брали участь у закупці.

Позиція адвокатів

Зокрема, Комарницький процитував один із діалогів із працівником Черкаської ВЦА — Романом Карманніком. "4 квітня. Карманнік пише: "Доброго дня, нам дзвонять і кажуть, що цій компанії погодили продаж, у них макарони по 60 гривень. Ми беремо макарони удвічі дешевше. На що Висоцький відповів: "Якщо є можливість брати дешевше, беріть дешевше".

Згодом адвокати долучили до справи отримані ними ціни від різних торгових мереж, де вартість на макарони у березні минулого року коливалися в середньому від 60 гривеньдо понад як 100.

Відповідь обвинувачення

Своєю чергою прокурор САП Олексій Колотило підкреслив, що "представник ВЦА писав, що 60 — дорого, вони закуповують вдвічі дешевше". Також, за словами сторони обвинувачення, далі в діалозі мовиться, що нібито адміністрації змушують, аби вони закупляли продукції саме в цих компаніях.

"Головне товарознавча експертиза показала, що можна було дешевше знайти. Економічна експертиза показала, які збитки були", — продовжив Колотило.

На останок прокурор наголосив на тому, що товари закуповували від імпортерів попри те, що є вітчизняні виробники.

Сам Висоцький пояснив, що список виробників, у яких можна закуповувати товари, затверджував Кабмін, а далі до нього зверталися представники ВЦА.

"Ми вже дізнавалися, чи є в наявності. Була людина, яка два місяці без вихідних перевіряла ціни, аби не було макаронів по 200 гривень чи по 1000, в потім я вже перевіряв. А після того вже ВЦА перевіряли, чи привезли продукцію, чи хороша вона. І відправляли в систему", — сказав посадовець.

Запобіжний захід Висоцькому

Як запобіжний захід, прокурор просив тримання під вартою або заставу 4,9 мільйона, а серед ризиків перераховував: переховування, вплив на свідків та знищення або спотворення доказів.

Висоцький зауважив: "До мене слідчі прийшли рано, ми з дружиною все віддали. Все відкрито було. Ми приходили на кожний допит. Моя сімʼя всі дні в Україні. Тож переховуватися я не планую".

Інші ризики адвокати також назвали безпідставними, тому просили можливість взяття на поруки або особисте зобов'язання. Суддя частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення й призначив Висоцькому запобіжний захід у вигляді застави в 805 тисяч гривень.

"Покласти в разі внесення застави такі обов'язки: прибувати на кожен виклик, повідомляти про зміну місця проживання", — додав він.

Згодом адвокат пояснив, що з моменту оголошення ухвали дається п'ять днів для того, аби внести заставу. Якщо цього не зробити в зазначений термін, то у сторони обвинувачення з'являється право та можливість затримувати фігуранта й доставляти до суду для розв'язання питання про обрання тяжчого запобіжного заходу.

Сам же Висоцький подякував суду за можливість озвучити позицію захисту. Він додав, що відповідної суми для внесення застави зараз не має, але буде комунікувати з друзями та знайомими й шукатиме гроші.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомили підозри першому заступникові міністра агрополітики та ексзаступнику міністра економіки за зловживання на понад 62 мільйони гривень при закупівлі Укрзалізницею продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.08.2023 22:07