Фото: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Відставка міністра агрополітики: Сольський пояснив своє звільнення

У четвер, 25 квітня, вже екс-міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський написав заяву на звільнення. Він назвав таке рішення "правильним кроком". 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Мінагрополітики.

"Так, я написав заяву про відставку з поста Міністра. В такій ситуації вважаю це правильним кроком. Вирішить Верховна Рада прийняти мою відставку, буду вдячний за таке рішення. Вирішить, що я маю працювати далі — продовжу працювати", — йдеться у дописі Міністерства аграрної політики та продовольства України в Facebook.

Раніше Микола Сольський подав у відставку. Його підозрюють у заволодінні державними землями вартістю понад 290 мільйонів гривень.

Справа Миколи Сольського: деталі

Національне антикорупційне бюро 23 квітня викрило міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень. Правоохоронці не вказували його прізвище, однак, за даними ЗМІ, йдеться саме про Сольського. Слідство встановило, що до складу злочинної групи на чолі з топ-посадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів — так звані куратори.

Учасники злочинної схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два державні підприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Відтак, через відсутність відповідних документів обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Далі ці ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю.

Водночас умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання. 

Внаслідок незаконної оборудки у 2017-2021 роках учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 мільйон гривень. Крім того, фігуранти здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 мільйонів гривень, однак правоохоронці зірвали плани зловмисників.

Нагадаємо, через кілька годин після повідомлення НАБУ Микола Сольський прокоментував інформацію оголошення йому підозри у справі про заволодіння державною землею. Він заявив, що йдеться про події 2017-2018 років, коли він був адвокатом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2024 19:37