Фото:Freepic

Яке церковне свято 12 квітня: кого сьогодні вшановують віряни

У четвер, 11 квітня, за новим церковним календарем християни вшановують преподобного Василія Сповідника. Він був єпископом Парийським. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого Василія

Жив святий у VIII столітті. Жителі міста Парія вирішили поставити його на єпископську кафедру, тому що він був дуже благочестивий та добрий. Василій мудро розпоряджався своєю владою.

У цей час на цих територіях виникла іконоборська єресь. 754 року було скликано Собор, на якому підписали так званий "Несправедливий сувій", який передбачав знищення всіх ікон. Проте Василій відмовився знищити ікони у своїй кафедрі.

Святий не спілкувався з єретиками, намагався навіть заборонити їм вхід до своєї єпархії. За непокору його дуже принижували. Через це він був змушений залишити свій пост. Але навіть у вигнанні християнин залишився вірним своїм переконанням.

Святий Василій Сповідник

Святий Василій Сповідник. Джерело: ukr.media

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 12.04.2024 11:39