Фото: Pexels

Яке церковне свято 17 квітня: кого сьогодні вшановують віряни

У середу, 17 квітня, за новим церковним календарем християни вшановують священномученика Симеона. Він був єпископом Перським.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Симеон жив у IV столітті за часів правління царя Сапора. Він був єпископом Перським. У той період відбувалися гоніння на християн, тому схопили та Симеона. Імператор звинуватив його в тому, що нібито єпископ розпалює ворожнечу між греками та персами. Від святого зажадали відректися від віри та поклонятися язичникам. Проте Симеон відмовився. За це його кинули в темницю. Згодом святого стратили разом з іншими християнами.

Священномученик Симеон

Священномученик Симеон. Джерело: mefodiy.org.ua

Що не можна робити у цей день

  • У цей день не можна турбувати бджіл.
  • Не бажано пекти хліб та готувати іншу випічку. 
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.
  • Не можна лаятися та сваритися.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 17.04.2024 10:26