Фото: cbn.com.ua

Якою буде інфляція у найближчі два роки: оновлений прогноз від НБУ

Протягом 2024 року інфляція в Україні зростатиме. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. Цьому сприятиме поступова нормалізація умов функціонування економіки.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

За даними оновленого макропрогнозу, очікується, що інфляція помірно прискориться, а надалі закріпиться в цільовому діапазоні 5%.

Чого очікувати від інфляції у 2024-2026 роках?

НБУ прогнозує помірне пришвидшення інфляції у 2024 році — до 8,2%. Проте наприкінці 2025 року вона сповільниться до 6%. У 2026 році інфляція, за прогнозом регулятора, становитиме 5%.

"Цьому сприятимуть поступова нормалізація умов для функціонування економіки, послаблення зовнішнього інфляційного тиску та послідовна монетарна політика регулятора", — пояснили в Нацбанку.

Варто зазначити, що ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається тривалість та інтенсивність війни. У НБУ підкреслили, що у цьому році суттєво послабився ризик недостатності міжнародного фінансування, проте ризики ритмічності його надходження зберігаються. 

Що впливає на рівень інфляції?

До основних чинників, які сприяли зниженню інфляції у 2023 році, слід віднести: 

  • гарні врожаї, завдяки яким суттєво сповільнилося зростання цін на продукти;
  • помірніший вплив на витрати бізнесу з боку сировини та логістики. У всьому світі дешевшала нафта. Також були налагоджені альтернативні шляхи постачання товарів, що вплинуло на вартість їхньої доставки;
  • фіксування тарифів на окремі житлово-комунальні послуги (газ, опалення, гарячу воду).

Важливим фактором, який "приборкав" інфляцію — є стійкість валютного ринку. НБУ підтримував курс гривні шляхом продажу валюти з резервів. Також регулятор забезпечував високий рівень привабливості гривневих інструментів для заощаджень (депозитів та ОВДП), що обмежувало попит на валюту.

У результаті ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою, а курсові коливання були незначними. Відповідно не було "стрибків" інфляції.

Нагадаємо, 25 квітня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до рівня 13,5% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.04.2024 16:27