Фото ілюстративне з відкритих джерел

Єврокомісія схвалила план щодо України, який відкриє шлях до отримання 50 млрд євро

Європейська комісія погодила план реформ для України. Це комплексна стратегія на наступні чотири роки, що відкриває шлях для отримання допомоги розміром 50 мільярдів євро.

Про це повідомив сайт Єврокомісії. Зазначається, що кошти допоможуть Україні підтримувати державні інституції, виплачувати зарплати та пенсії, надавати основні державні послуги та відновлювати об’єкти, що постраждали внаслідок російського вторгнення.

Проте транші надаватимуться за умови виконання узгоджених кроків щодо реформування й інвестицій.

Серед умов на 2024 рік Єврокомісія визначила такі:

  • затвердження Бюджетної декларації на 2025-2027 роки;
  • ухвалення енергетичної стратегії та кліматичного плану;
  • збільшення штату Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
  • призначення нового голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК);
  • удосконалення юридичної основи для ефективнішої боротьби проти корупції;
  • реформування ринку електроенергії;
  • схвалення стратегії демографічного розвитку до 2040 року й інше.

Загалом план визначає 69 реформ і 10 інвестицій, розбитих на 146 якісних і кількісних показників. Реформи охоплюють 15 сфер, зокрема, енергетику, сільське господарство, транспорт, зелений і цифровий перехід, людський капітал, а також державні підприємства, бізнес-середовище, державні фінанси й децентралізацію.

Усі вони спрямовані на посилення макроекономічної та фінансової стійкості України, покращення державного управління, підзвітності та доброчесності судової системи, підтримку розвитку приватного сектору тощо. Очікується, що декілька реформ допоможуть Україні на шляху до вступу в Європейський Союз.

Інвестиції охоплюють сфери людського капіталу, енергетики, транспорту, агропродовольчої промисловості, бізнес-середовища та регіональної політики.

"Позитивна оцінка Єврокомісією плану для України відкриє шлях для регулярних виплат у межах Механізму для України. Цією пропозицією ми ще раз демонструємо, що Європа підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно", — наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Після позитивної оцінки Єврокомісії країни-члени мають один місяць, щоб ухвалити імплементаційне рішення Ради Європи. Це дозволить Єврокомісії надати до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування, доки не почнуться регулярні виплати, пов’язані із впровадженням реформ та інвестиційними показниками.

Як відомо, Рада ЄвроСоюзу 28 лютого остаточно затвердила багаторічний пакет допомоги Україні — Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні 50 мільярдів євро впродовж 2024-2027 років. Із цієї суми 39 мільярдів євро спрямують до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. Решта — спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, покриття відсотків за кредитами тощо.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що Європейська комісія пропонує використати 90% заморожених активів Центрального банку Росії на військову допомогу Україні. При цьому нашій країні ці ресурси можуть надати якомога швидше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 09:57