Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Європарламент застеріг Грузію від ухвалення закону про "іноагентів": під загрозою вступ до ЄС

Європейський парламент прийняв резолюцію щодо скандального законопроекту про "іноагентів", який ухвалив 17 квітня у першому читанні грузинський парламент. Він може бути загрозою для вступу країни в Євросоюз.

Як повідомляє "Эхо Кавказа", за резолюцію, яка стосується грузинського законопроекту "Про прозорість іноземного впливу", проголосувало 425 депутатів, 25 проголосували проти, а 30 євродепутатів утримались від голосування. 

Зокрема, у резолюції зазначено, що переговори про вступ Грузії до ЄС не варто розпочинати допоки в країні діятиме закон про "іноагентів". Також, згідно з поправками до документа, Європарламент запровадить санкції проти почесного голови чинної партії "Грузинська мрія", мільярдера Бідзіни Іванішвілі. Євродепутати не оминули увагою й екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Вони закликали чинну грузинську владу звільнити його від ув'язнення. 

Також у резолюції зазначено, що: 

  1. Європейський парламент засуджує повторне внесення до парламенту законопроекту "Про прозорість іноземного впливу".
  2. Наголошує, що це не відповідає цінностям Європейського Союзу, суперечить амбіціям Грузії щодо вступу до Європейського Союзу, завдає шкоди репутації країни та ставить під загрозу її євроатлантичну інтеграцію.
  3. Вважає, що доки такий закон буде чинним, ЄС не слід розпочинати переговори про вступ з Грузією.
  4. Закликає "Мрію" відкликати законопроект і не вносити ні його, ні будь-які інші зміни, що суперечать демократичним цінностям.
  5. Зазначає, що законопроект зраджує прагнення абсолютної більшості грузинського народу.
  6. Закликає владу захистити права громадян та висловлює стурбованість непропорційним застосуванням сили поліції під час розгону демонстрантів; закликає владу розслідувати всі подібні випадки та покарати винних.
  7. Засуджує "той факт, що уряд Грузії надихається аналогічним, вельми проблематичним законодавством Росії, законом про російських іноземних агентів".
  8. Нагадує, що статус кандидата Грузії було надано із застереженням, що будуть зроблені відповідні кроки, у тому числі для вільного функціонування громадянського суспільства та боротьби з дезінформацією про Європейський Союз та його цінності.
  9. Закликає Європейську комісію оцінити прогрес Грузії у виконанні дев'яти рекомендацій — підготувати проміжну оцінку.
  10. Закликає Європейську комісію та країни-члени ЄС оцінити вплив ухвалення закону на їх роль як донора та чітко пояснити наслідки владі Грузії.
  11. Закликає владу повернутися на європейський шлях.
  12. Знову заявляє про свою непохитну підтримку грузинського народу "для досягнення законних європейських устремлінь".
  13. Закликає БДІПЛ/ОБСЄ направити до Грузії місію довгострокового спостереження за парламентськими виборами.
  14. "Грузинську мрію" закликають відкликати проект, ініційований у вигляді конституційних поправок, який "обмежує права ЛГБТ-спільноти та є атакою не лише на ЛГБТ-спільноту, а й на свободу слова та вільне громадянське суспільство".
  15. закликає Європейську комісію оцінити вплив закону про "іноагентів" на виконання Грузією критеріїв лібералізації візового режиму, особливо щодо фундаментальних прав, "що є найважливішим компонентом політики лібералізації візового режиму з Європейським Союзом".

За попередньою інформацією від видання, у вівторок, 30 квітня, грузинський парламент винесе на голосування у другому читанні скандальний законопроект "Про прозорість іноземного впливу", а затвердити його в остаточному третьому читанні грузинські депутати можуть уже у середині травня.

Нагадаємо, що раніше у парламенті Грузії під час обговорення законопроекту "Про прозорість іноземного впливу" сталася бійка між депутатами. Законодавці мають різне бачення щодо так званого закону про "іноагентів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.04.2024 17:39