Фото: росЗМІ

Загроза національній безпеці: Фінляндія на місяць закриває кордон з Росією

У четвер, 14 грудня, фінський уряд ухвалив рішення закрити пункти пропуску на сухопутному кордоні з Російською Федерацією. Термін обмеження триватиме до 14 січня 2024 року.

Про це повідомляє прес-служба уряду Фінляндії. Відповідне рішення набуде чинності із 15 грудня.

Варто відзначити, що згідно з рішенням уряду, заяви про надання міжнародного захисту не прийматимуться у пунктах пропуску на фінсько-російському кордоні.

Чому фіни закрили кордон з Росією

До 14 грудня було відкрито для руху прикордонні пункти Ваалімаа та Ніїралу. Влада Фінляндії планувала поступово зняти обмеження на прикордонний рух на сухопутному кордоні з Росією і моніторити наслідки послаблень. Водночас офіційний Гельсінкі наголошує, що, як з'ясувалося, 14 грудня було зафіксовано сплеск кількості мігрантів та прохачів притулку.

"Це ознака того, що російська влада продовжує гібридну операцію проти Фінляндії. Це те, чого Фінляндія не потерпить", — йдеться у заяві міністра внутрішніх справ Марі Рантанен.

Фінська влада переконана, що такому типу в'їзду до Фінляндії з нелегальною імміграцією сприяла іноземна влада або інші суб'єкти. У такому випадку існує перспектива ескалації, що "представляє серйозну загрозу національній безпеці та громадському порядку у Фінляндії".

Нагадаємо, 12 листопада стало відомо, що фінські прикордонники на пунктах пропуску на південному сході країни перестали пускати в країну людей, які прибувають з Росії на велосипедах. Таким способом найчастіше користувались тамтешні нелегали.

Згодом з'явилась інформація, що Фінляндія може повністю закрити кордон з Російською Федерацією. Міністерство внутрішніх справ країни готує відповідний законопроект.

Ввечері 17 листопада близько тридцяти осіб пішки та на велосипедах прибула з боку Росії до прикордонного переходу Нійрала (Фінляндія). Люди намагалися продертись в сусідню країну, але фінські прикордонники зупинили зловмисників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.12.2023 23:24